Známe se s Lucií Fürstovou dlouho. Potkávaly jsme se u nehod, požárů, na zastupitelstvu či vernisáži jako reportérky. Naše hovory se většinou točily kolem práce a dění v Libereckém kraji. Přestože Lucka odešla na mateřskou a většina jejího dne patří dvěma malým dámám, čas od času ji opět na obrazovce vidím. Více však obdivuji její fotogalerie na facebooku. Umělecká díla jedním slovem „k sežrání".
„Bavím se," směje se Lucie a dodává, že náš adventní dort dokončila ve tři hodiny ráno. Na jemnou práci s vykrajováním vloček z cukrové hmoty přece jen potřebuje klid. „Ta vykrajovátka jsou z jablonecké Jabloně. Mají jich tam spoustu a za velmi zajímavou cenu," dodává jedním dechem.
Lucii vždycky bavila výtvarničina. Dokonce několik let studovala grafiku v zahraničí. Ke kreslení a modelování z čehokoliv vede i své dvě holčičky. Jejich dílka najde různě po domě, v rámečcích i na poličce. Právě při jednom takovém odpoledni všechno začalo. „Maminko, udělej dorta jako šaška…," prohlásila starší z holčiček. Byla to hozená rukavice? Nebo konečně někdo nahlas vyslovil to, po čem Lucie toužila už řadu let? Kdo ví.
„Šla jsem i na kurzy pro cukrářky, abych si osvojila některé techniky. Mám v kuchyni spoustu takových „udělátek". Jako na keramiku. Originální jsou dost drahé, ale Jablonečankám poradím: zajděte si do Jabloně…," dodává při servírování bílozlatého adventního dortu Lucie. Právě na sněhové vločky koupila tvořítko také v Jablonci.
A svíčky? Pruhem marcipánu omotané obyčejné čajové svíčky. „Na chvilku to vydrží, ale teplo mu opravdu moc nesvědčí… Tak hezké Vánoce všem."
Marcipánová hmota na potah dortů, figurky, růže a cokoli
Marcipán bez dřiny je hotový za 10 minut. Je použitelný na vše, jak na potah dortu, tak na figurky. 25 dkg sušeného mléka polotuč., 50 dkg cukru moučka (cukr i mléko prosejte). 2 lžíce kukuřičného sirupu čirý (sirup dostanete ve zdravé výživě, kdo používá glukózu, stačí 1 vrchovatá lžíce). * Děvčata, sirup je možné použít pšeničný, kukuřičnoječný, rýžový. JAVOROVÝ, PROSÍM, NEBRAT.* 2 lžíce vody. 1 lžíce aroma sladká mandle. Marcipán zpracovat a pak dáme na stůl. Pokud se vám drobí, močíme ruce v teplé vodě. Ze začátku se nebojte ruce namočit až po zápěstí. Až se hmota spojí, už ruce nemáčet, podsypat solamylem a dopracovat. Vodu po lžících už také nepřidávat. Přelili byste ho a pak se s ním špatně domlouvá. Důležitá rada: pokud začnete zpracovávat marcipán, dopracujte ho. Neodcházejte od něj, až je hotový. Pokud ho necháte 5 minut na stole nedopracovaný, máte v něm bílé tečky mléka. Proto hezky máčet ruce a dopracovat hmotu bez delší pauzy. Pokud vám zbude: dobře zabalit. Po vytažení z lednice na pár vteřin do mikrovlnky … „prohňácnout". Je to chvilinka a pracujete znovu, žádné trápení s rozpracováním, tohle odpadá. Sirup a glukózu lze nahradit medem. Na tuto dávku dáte 3 vrchovaté lžíce medu. Upozorňuji, že každý med je jiný. Pokud nebude hmota vláčná, nebojte se přidat med malou nebo i velkou lžíci. Kupované medíky ale nemají tu správnou konzistenci jako od včelařů. *Kdybyste náhodou tápali a máte po ruce počítač… http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094* |