Muži v kiltech, tradičních skotských oděvech, jejichž barvy a vzory odlišují jednotlivé rody, letos opět dostojí letité tradici a utkají se v zámeckém parku na Sychrově. V pití té nejlepší whisky, ale především v tradičních skotských disciplínách, kterými si muži na blatech krátili v minulosti dlouhé chvíle (pokud právě neválčili) a usilovali o svou čest. Zvítězit třeba v hodu 16ti kilovým kladivem, kládou nebo běžet s obrovskými valouny totiž není jen tak.

Jména těch nejlepších se i letos objeví v zápise České knihy rekordů. Stejně jako pokus o největší počet mužů v sukních.

Sportovní zápolení odstartují i letos Martin Polách a Ladislav Dušek z libereckého Divadla F. X. Šaldy. Dozorem nad průběhem celých her se pak ujmou Miroslav Marek z Agentury Dobrý den a především pak zakladatel a největší z českých Skotů, dudák a whisky ambasador Václav Rout. V jeho režii pak proběhne pohodový den plný nevšední podívané i té nejlepší muziky. Během celého dne se na pódiu prostřídají interpreti staré keltské, ale i současné irské a skotské hudby. Zlatým hřebem pak bude večerní koncert legendární kapely Kukulín s houslistou Janem Hrubým. Probíhat bude tradičně také výuka irských tanců.

NEJVĚTŠÍ NA KONTINENTU

Skotské hry stejně jako např. tartan, kilt, skotské dudy a whisky patří ke kulturnímu dědictví Skotska a skotské hry na Sychrově se navíc řadí mezi jedny z největších v Evropě.

PROGRAM PRO VŠECHNY

Program pátečního dne s podtitulem „Skotské tance pro všechny" je určen pro každého, kdo se chce bavit a tančit. Od 20.00 předvedou a posléze i naučí tanec členové tanečních skupin Caledonian Club, Jizerský bodlák a Sillmarion. Vstup na páteční akci je pro veřejnost zdarma.

Sobotní program, který startuje v 10.00 hodin, slibuje návštěvníkům i účastníkům pestrý program plný keltské hudby, skotských tanců, historických ukázek (keltská vesnička a skotský tábor s ukázkami denního života a řemesel), tradičních těžkoatletických sportovních aktivit jako je hod kládou či skotským kladivem do dálky či vrh kamenem. Samozřejmou součástí her jsou též whisky slavnosti.

„Stejně jako dudy patří ke Skotsku i whisky, a proto budou i letos součástí programu velice oblíbené whisky slavnosti," slibuje Václav Rout.

JE LIBO OSMNÁCTKU NEBO JEDNADVACÍTKU?

Letošní šestý ročník nabídne nejen základní řady jednotlivých distributorů, ale i whisky ze zrušených palíren či whisky starších ročníků. Perličkou bude například whisky z palírny Glenfiddich. Ochutnat tu můžete dvanáctiletou, osmnáctiletou, jednadvacetiletou, ale i šestadvacetiletou verzi.

Součástí Skotských her je i tradiční pochod dudácké kapely, přehlídka vojenských veteránů a setkání majitelů britských autoveteránů. Ti se 19. až 20 srpna sjedou letos po deváté a pokochat se můžete pohledem třeba na Rolls-Royce, Jaguara či Lagondu.

Program

9:30 - Jolly Busker

12:00 - Slavnostní zahájení

12:30 - Flying Druid Orchestra

13:30 - Vintage Wine

14:45-  Happy to Meet

15:45 - Dick O´Brass

16:45 - Isara

17:45 - Rookery

18:30 - Slavnostní zahájení večerního programu

19:00 - Vyhlášení výsledků sportovních soutěží

19:30 - Assonance

21:00 - Urban Teuchters hvězda tradiční skotské hudby (Skotsko)

23:00 - Kukulín legenda české keltské hudby

24:00 - Lonely Piper ukončení programu