Liberec Pláž před radnicí v létě bude. Radnice už vybrala podle ní ten nejlepší z celkem devíti došlých návrhů. Všechny přitom pocházely od studentů Střední školy tvorby a designu z Kateřinek. Nejvíc se líbil ten od Marcely Hofmannové, který se dočká realizace. Nejde přitom o klasickou pláž, tedy jen holý pás písku, ale o dřevěnou konstrukci, připomínající ohraničené obří dětské pískoviště, kde bude i místo pro lehátka a posezení.

VÍTĚZNÝ NÁVRH pochází od Marcely Hofmannové, studentky Střední školy tvorby a designu nábytku v Liberci-Kateřinkách. Tvoří ho dřevěné bednění s možností sezení s pískem uprostřed, které bude mít deset metrů na délku a pět na šířku.

Součástí pláže bude i bar, ze kterého vzešel v soutěži jako provozoval Star Clubs Liberec, který má v Liberci několik podniků. Podle jeho majitele Martina Hřebíka se lidé mohou u plážového baru těšit na klasické letní koktejly ze sezónního ovoce, míchané alko i nealko drinky a ovocné ledové tříště.

Užitek, či hloupost?

Ač jde o nápad, jak v létě oživit poněkud mrtvé centrum Liberce, přesto budí pláž nejrůznější emoce. „Vozit kvůli letnímu programu před radnici tuny písku, aby veřejnost mohla na lehátkách snít, že si užívá u moře, dělá z lidí hlupáky. Peníze na pláž by bylo užitečnější použít na nákup čistého písku na zanedbaná pískoviště nebo zlepšení pláže u přehrady," říká například zastupitel za Starosty Michal Hron.

Vedení města si ale stojí na svém. „Cílem není suplovat skutečnou pláž u vody, ale zpestřit kulturní program a přilákat do centra města víc lidí. Škoda, že kritikům chybí nadhled, pozitivní myšlení a smysl pro humor," oponuje primátor Tibor Batthyány, podle kterého bude o netradiční atrakci zájem. Potvrzují to zkušenosti z jiných velkých měst, kde už pláž vyzkoušeli, například v Hradci Králové, Brně, Praze, ale také v Paříži, Berlíně či Budapešti. „Chceme, aby se každý den o prázdninách na náměstí něco dělo, pláž je jen doplněk k nejrůznějším akcím, koncertům, tančírnám, výtvarným kurzům či divadelním představením," uvedl vedoucí odboru cestovního ruchu David Pastva. „Určitě jsem zvědavá jak na pláž, tak na program, dlouho se tu v létě nic nedělo," řekla Deníku obyvatelka Liberce Iva Hojdová.