Po oznámení nového termínu (17.-19. února 2017), který statisticky nabízí lepší sněhové podmínky, přichází organizátoři s další vítanou novinkou: pojištění vrácení startovného v případě zrušení závodu z důvodu nedostatku sněhu. „Což je moc fajn, poslední léta se člověk rozmýšlel, zda dát takové peníze, aby pak byl závod zrušen," myslí si Petr z Jablonce, který Jizerskou 50 absolvoval již osmkrát.

V případě, že by nebylo závod možné uspořádat ani na náhradní či zkrácené trati, bude závodníkům vráceno sedmdesát procent základního startovného platného do 30. září 2016 do maximální výše tisíc korun.

„V posledních letech jsme se snažili i vzhledem k problémům s nepřízní počasí vyjednat pojištění, které by krylo riziko zrušení závodu z důvodu nedostatku sněhu, nicméně dosavadní nabídky nebyly realizovatelné kvůli extrémně vysokým cenám pojištění," vysvětlil David Douša z agentury RAUL, která je marketingovým partnerem závodu.

Organizátoři přesto doufají, že se posunem termínu sněhu dočkají v hojném množství. „Věřím, že jubilejní padesátý ročník bude vůbec nejúspěšnější v historii a že se nám podaří vyprodat všechny závody," sdělil Martin Koucký, předseda Ski klubu Jizerská padesátka. „Samozřejmě nepůjde jen o závody, chystáme doprovodný program, který připomene jak padesát let závodu, tak zavzpomíná i na Expedici Peru 1970 a patnáct tragicky zesnulých horolezců," řekl.

Organizátorům nakonec nabídku na pojištění vrácení startovného kývla pojišťovna VZP.

„Jsme rádi, že jsme v Pojišťovně VZP našli skvělého partnera a že jsme společně dokázali připravit pojištění, které s minimálním navýšením startovného umožní případné plnění až do nadstandardní výše 70 procent základního startovného," vysvětluje David Douša z agentury RAUL, která je marketingovým partnerem závodu. „Věříme však, že i díky přesunu na únor taková situace nenastane a Jizerská 50 se pojede na své tradiční trati v plném rozsahu."

Jizerská 50 před svým padesátým ročníkem nebude měnit skladbu víkendových závodů.

Páteční dopoledne obstarají dětské závody Mini Jizerská Pojišťovny VZP, hodinu po poledni odstartuje Volkswagen Bedřichovská 30 a v podvečer naváže sprint na jeden a půl kilometru soupaž.

Sobotní dopoledne je vyhrazeno Hervis Jizerské 25 a ČT Jizerské 10, odpoledne firemním štafetám.

V neděli 19. února 2017 se pak pojede hlavní závod ČEZ Jizerská 50.

ČAS NA PŘÍPRAVU

Nejvýhodnější startovné, které například v případě hlavního závodu na 50 kilometrů klasickou technikou činí i včetně pojištění zrušení a úrazu 1 400 Kč, je možné získat při přihlášení a platbě do 30. září 2016. Stejně jako v předchozích letech si mohou zájemci v rámci registrace zakoupit parkovací kartu na sobotní či nedělní závody.

Nový únorový termín Jizerské 50 přináší všem závodníkům možnost důkladně se na závod připravit. Zatímco doposud na začátku ledna jezdili často bez větší přípravy, budou letos hlavnímu hřebu sezony předcházet hned čtyři závody největšího domácího seriálu běhů na lyžích SkiTour.

Registrace na všechny závody právě odstartovaly na webu www.jiz50.cz.