Člověk, aby mohl pracovat ve vodě a zachraňovat lidi, musí samozřejmě velmi dobře plavat. Například samotný předseda sdružení Marek Ducháček závodně plaval.

Co všechno musí člen Water rescue umět?

Úplný základ je určitě, že musí mít rád vodu a dobře ji znát. Dále pak, aby znal záchranu z vody, hladinovou záchranu, ideální je, když je potápěč a v průběhu členství v našem klubu pak jezdí na různé kurzy. Například jezdíme v posádkách liberecké záchranné služby jako stážisté a učíme se tu neodkladnou přednemocniční péči a procházíme různými cvičeními.

Jaká cvičení to například jsou?

Tak teď v únoru jsme třeba byli na Lipně, kde probíhal mezinárodní kongres záchrany ze zamrzlé vodní hladiny a v létě zase záchrana z vodní hladiny a podobně.

Kolik máte v současné době členů?

Nyní máme patnáct členů. S tím, že dál k nám přistupují další lidé. Jsou to většinou velmi odborně vzdělaní lidé například z ARO nebo zdravotní sestry. Tři jsme certifikovaní k záchraně lidí na ledu, máte tu také záchranáře, potápěče, instruktora potápěčského.

Může se k vám přidat i „běžný civilista"?

To určitě může. V první řadě je takzvaným čekatelem, kdy musí projít kurzem, základními návyky, nauku první pomoci na vodě, ve vodě, pod vodou a potápěčské záležitosti.

Co se týká fyzičky, na tu se u vás asi klade velký důraz…

Fyzické testy samotné děláme zejména ve vodě. Ten člověk by měl umět velmi dobře plavat. Musí být také velmi psychicky odolný. Musí mít hlavně zájem o tu práci. Všechno je na dobrovolné fázi ve svém volném čase za svoje peníze.

A jak jste se vy konkrétně dostal k Water Rescue Liberec?

Já jsem celý život závodně plaval a tím jsem se dostal i k té záchranařině a ta mě vždy hodně bavila, takže takhle jsem se dostal k tomu našemu sdružení.