Trest je souhrnný, soudce svým rozhodnutím zrušil dva předchozí tresty uložené okresním soudem za řízení v opilosti a maření výkonu úředního rozhodnutí, proto mu zároveň uložil zákaz řízení auta na tři roky. Rozsudek není pravomocný - státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání.

Odsouzený muž svou vinu celou dobu popíral, při svém výslechu trval na nevině. „Nechápu to, nic jsem neudělal. Nevím, proč se to najednou vytáhlo,“ bránil se třiačtyřicetiletý Pecka u soudu. Podle něj si k němu neteř jen chodila hrát s jeho dcerou. „Žili jsme v jednom domě s jejími rodiči. Asi ze mě teď chtějí dostat peníze, protože bratr mi dluží za nájem,“ vysvětloval obžalovaný.

Ten už byl za svůj život sedmkrát trestán, a jednou dokonce za znásilnění, což mu u soudu přitíží. „Byl jsem ožralej a svezl se v tom s komplicem,“ okomentoval čin, za který dostal tři roky nepodmíněně.

Případ byl od počátku velice citlivý, hrály v něm roli i podivné vztahy v rodině. Dívka nakonec odešla od rodičů a žije se svou starší sestrou a jejím přítelem. U soudu vypovídaly i dvě starší sestry zneužívaného děvčete. „Bylo to neustálé plácání přes zadek, sezení na klíně. Teď už mi to normální nepřijde, spíš úchylné. Ale u rodičů jsme žádné pohlazení neměly, takže jsme vlastně byly rády i za tohle,“ řekla jedna z dcer.

Šetření po letech

Údajným znásilněním a zneužíváním se policie začala zabývat až v roce 2010, když se do věci vložily sestry dnes už čtrnáctileté dívky.

Devítiletá dívka se podle soudce Petra Neumanna nedokázala takovému jednání bránit a nikdo ji nepomohl, v rodině nebyla vůle to řešit. Děvče údajně o tom, co se stalo, napsalo dopis, který předalo matce. „Řekla mi, že jí Tonda ublížil,” tvrdila žena před soudem. Vlastní otec, bratr obžalovaného, děvčátku nevěřil. Dopis skončil v kamnech, aniž ho četl. Na policii se nikdo neobrátil. „Nechala jsem to být, aby byl klid, vyhrožovali mi, že mě zmlátí,” řekla matka děvčátka.

S využitím ČTK