Lidé z České Lípy a okolí nebudou muset dojíždět desítky kilometrů, aby se důstojně rozloučili se svým domácím mazlíčkem. Ve městě začne v příštím týdnu fungovat první zvířecí krematorium v kraji.

„Kremační pec už máme hotovou. V tomto týdnu doděláme některé úpravy a přijdou k nám poslední kontroly, od příštího týdne bychom chtěli začít fungovat," popisuje majitel Dalibor Novák.

Krematorium bude součástí společnosti Memory Crystal, což je sklářské studio, které Novákovi patří. Rozšířit firmu o zvířecí krematorium napadlo majitele už před několika lety.

V České Lípě je to projekt nový, a i když ze začátku byl boj, kam takové zařízení umístit, nakonec se místo našlo, a za pár dní začne jeho provoz. Budova krematoria se nachází v průmyslové části Dubice.

Před lety neprošel návrh na umístění krematoria v Sosnové ani ve Svoru, obyvatelé se obávali znečištěného ovzduší. Lidé se nemusí bát, že by krematorium nějak zapáchalo, nebo že by se v něm se zvířaty jednalo jako v kafileriích, kde je s nimi často zacházeno jako s odpadem. „Krematorium není kafilerie. Mezi tím je obrovský technologický i etický rozdíl. Kremační pec nekouří a nezapáchá," řekl již dříve Novák, majitel sklárny a krematoria.

„Tuto službu vítám, Mnoho lidí má doma nějaké zvířátko, patří k nám do rodiny a je plnohodnotným členem naší domácnosti. Bohužel život našich čtyřnohých přátel je mnohem kratší než ten náš, a tak nastane chvíle, kdy se s ním musíme navždy rozloučit. Někteří z chovatelů však nemají možnost pochovat své zvířátko poblíž svého domova či někde u chaty. Právě proto vznikají po celém světe zvířecí krematoria," říká Klára Kolářová z České Lípy.