Klub domácích školáků, předškolácké tvoření, křížovkářský a čtenářský klub, filmové večery, univerzita třetího věku. Výčet, který obecně neshrnuje nejnovější trendy v knihovnách, ale seznam doplňkových aktivit, které provozuje jen jedna z nich, ta ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Seznam máme široký. Důvod ale není v tom, že bychom se snažili kompenzovat nějaký úbytek čtenářů a už nevěděli, jak je do knihovny přilákat. Chceme, aby knihovna fungovala jako významná kulturní instituce města, aby měla dobré jméno a lidé ji brali jako součást svého života,“ vysvětlila vedoucí bibliotéky Pavlína Martiňáková.

Která kniha vás ovlivnila, jaké dílo by měl poznat každý?
Jakou knihu by si lidé měli přečíst? Osobnosti Česka představily své tipy

A taková je strategie většiny knihoven. Seznam služeb a aktivit, které pro veřejnost poskytují, je dlouhý. Půjčují deskové hry, dioptrické brýle a deštníky, provozují směnu zahrádkářských semínek, pořádají swapy – ekologické výměny věcí nebo se snaží mezi své čtenáře šířit povědomí o problematice fair trade třeba skrze kávové koutky. Sázejí také na moderní techniku a pořizují 3D tiskárny. Jako třeba v Neratovicích.

„Chtěli jsme naši nabídku rozšířit o něco, co lidi zajímá, což 3D tisk splňuje. Lidé sem chodí s návrhy, které si našli na internetu, a u nás si tisknou různé doplňky do domácnosti nebo chodí na workshopy, které knihovna pořádá. Ještě než si pořídí vlastní tiskárnu, získají povědomí, jak s ní pracovat,“ poznamenala ředitelka neratovické knihovny Helena Pinkerová.

3D tisk.3D tiskárny jsou stále ještě nákladnou záležitostí. Možnost využít trojrozměrného tisku třeba v knihovnách tak může přilákat nové zájemce.Zdroj: Profimedia

Ani tady v nové čtenáře nedoufají. „Nepořizovali jsme tiskárnu s vyhlídkou na vyšší počet čtenářských registrací. Chtěli jsme nabídnout něco, proč k nám zavítají lidé, kteří knihovnu jako součást města ani nevnímají, a dostat se do jejich povědomí. Nebo naopak pro ty, kteří mají zájem o vzdělání obecně a rádi se učí něco nového. V obou případech se to povedlo,“ zdůvodnila.

Ilustrační snímek
KVÍZ: Kam čert nemůže, nastrčí babu. Jak dobře znáte domácí literaturu a autory?

Podle ředitele Sdružení knihoven ČR Tomáše Řeháka je široká paleta služeb a aktivit pro bibliotéky přirozená a byla tu vždycky. „V současné době možná trošku nabývá jiných rozměrů, ale knihovny se pořád drží toho samého – vzdělávací činnosti,“ komentoval. Hledat za jejich snahou třeba zájem o zvýšení zisku nepovažuje Řehák za správné. „Doplňková činnost hraje v rozpočtech veřejných knihoven marginální roli,“ podotkl.

Internet v knihovnách běží dál. Ale jinak

První služba, kterou začala masivně v knihovnách využívat i nečtenářská veřejnost, byl na přelomu milénia veřejný internet. A přežitkem stále není. Počet lidí, kteří využívali v České republice internet v posledním necovidovém roce 2019, přesáhl podle statistik 1,7 milionu. 

Brouzdání po internetu ale v knihovnách změnilo svou podobu. „Lidé využívají knihovnu jako zdroj volné wi-fi, přicházejí s vlastními notebooky nebo chytrými telefony. Stalo se běžné, že díky internetu k nám začali lidé chodit pracovat, třeba když jsou na home office,“ popsala vedoucí knihovny ve Frenštátě pod Radhoštěm Pavlína Martiňáková.

František Kovářík v populární komedii Marečku, podejte mi pero!
Bijte se jak lvové o mříže! Natočte, jak recitujete a pošlete nám video

Jako díru na trhu označila pořádání kurzů základní informatiky pro seniory. „To je velmi navštěvované. Senioři rádi docházejí, naučí se ovládat počítač, ale třeba i chytré telefony. A cítí se přitom komfortně, opadne z nich stud, který mají třeba před rodinami,“ uzavřela Martiňáková.