Rue Morgue by se vlastně měla překládat jako Márniční ulice. Ale když ono to tak pěkně zní…

Legendární povídka s prvky hororu vyšla poprvé v dubnu 1841 ve filadelfském Grahamově magazínu. Její tvůrce – dvaatřicetiletý novinář, prozaik a básník Edgar Allan Poe – měl už v té době za sebou plno úspěchů. Na své nejslavnější dílo, rozsáhlou báseň Havran, si musel ještě čtyři roky počkat, ale i tak patřil k největším talentům své generace. V lecčem byl dokonce dál než jeho současníci.

Holmes byl až druhý

Jedno Poeovo prvenství však nad vším vyčnívá: to on uvedl do literatury postavu geniálního detektiva. Sherlock Holmes z pera Arthura Conana Doyla byl až druhý v pořadí. A sám Doyle prohlásil, že ho inspirovaly právě Poeovy Vraždy v ulici Morgue, v nichž se čtenářům prvně představil vyšetřovatel-amatér, ctihodný C. Auguste Dupin.

Ke knize 77 šibenic
Překládat Morgensterna je zábavná dřina, říkají autoři výboru 77 šibenic

Celým titulem se Poeův hrdina podepisuje Le Chevalier Auguste Dupin. Je to Francouz a žije v Paříži – odtud Rue Morgue. Našim divákům jeho případy solidně představil slovenský televizní seriál A. C. Dupin zasahuje z roku 1970, v němž noblesního gentlemana ztvárnil Ladislav Chudík.

Krvavá jatka

Děj Vražd v ulici Morgue je typickou záhadou zamčeného pokoje. Svého času musela povídka o zmasakrování počestné matky a dcery v pařížském bytě lidi šokovat. Vždyť kdo to kdy slyšel, jednu ženu podříznout a tu druhou uškrtit a nacpat do komína!

Vrah přišel a zase zmizel oknem, a to způsobem, jenž by byl pro normálního člověka zhola nemožný. Na místě je nalezen chomáč zrzavých chlupů.

C. Auguste Dupin pomocí „rácia“ a obdivuhodné dedukční metody odhalí, že pachatelem byl rozzuřený orangutan. Utekl námořníkovi, jenž si ho přivezl domů ze svých cest, a vyšplhal se k příbytku nešťastných dvou dam. Vzhledem k tomu, že mu jeho pán ukázal, jak zacházet s břitvou na holení, proměnil opičák poklidný večer v ulici Morgue v krvavá jatka.

Dupin poté ještě exceloval v Poeových příbězích Záhada Marie Rogêtové a Odcizený dopis. První z nich je historicky nejstarším literárním ztvárněním zločinu, který se doopravdy stal. V budoucnu budou autoři detektivek z reality čerpat běžně, Edgar Allan však byl i v tomto směru průkopníkem – také pokud jde o shodu s detaily skutečného vyšetřování.

Myslící stroj

Stojí za zmínku, že zatímco Dupinovým britským pokračovatelem je – jak už jsme si řekli – londýnský detektiv Sherlock Holmes, ve Spojených státech měla Poeova postava výrazného následovatele v Myslícím stroji.

Michael Žantovský
Michael Žantovský: Překladatel není sám. Občas mu knížka odmlouvá

Tak se přezdívalo profesorovi jménem Augustus S. F. X. Van Dusen, kterého si vymyslel spisovatel záhadných povídek Jacques Futrelle. Příběhy Myslícího stroje měly v USA na začátku 20. století velký ohlas. A to navzdory faktu, že jak jméno autora, tak jeho hrdiny znělo francouzsky.

Jacques Futrelle pocházel z Georgie a ani Van Dusen neměl s Francií nic společného. Šlo čistě o poklonu Poeově Dupinovi. Uznávaný tvůrce stačil vydat pět románů a dvě povídkové sbírky. Připravoval další knížku, tu už ale nikomu neukázal. Jednoho krásného dne nastoupil i se svým rukopisem na loď. Což by bylo v úplném pořádku, kdyby… Kdyby se ten parník nejmenoval Titanic.

Opilec v cizích šatech

Ani Edgar Allan Poe neskonal tím nejvšednějším způsobem. I s ním si osud pohrál ve stylu jeho vlastních zápletek.

Víte, jak otec moderní detektivní prózy zemřel? Mnoho se o tom spekulovalo, existují desítky teorií. Faktem zůstává, že byl nalezen ve středu třetího října 1849 v Baltimoru na ulici, omámen a ve špinavých šatech, které mu nepadly. Objevil ho sazeč deníku Baltimore Sun, načež ihned poslal vzkaz Poeově příteli, místnímu doktorovi:

„Drahý pane, je tu gentleman v dost špatném stavu. Leží u Ryanovy hospody, kde je hlasovací místnost 4. volebního okrsku. Vystupuje pod jménem Edgar A. Poe a zdá se, že je v opravdové tísni. Říká, že ho znáte. Ten pán potřebuje okamžitou pomoc.“

Herečka Sandra Pogodová
Sandra Pogodová o nové knize: Pokud cítím, že je příběh dobrý, pošlu ho do světa

V současnosti se čím dál více badatelů domnívá, že se Poe stal obětí zločinecké praktiky zvané „cooping“. Třetího října 1849 byl v Baltimoru volební den a „cooping“ představoval běžnou fintu, jak zvýšit preference toho kterého politika.

Najatí raubíři sháněli po městě ochmelky, tuláky a vagabundy. (Poe měl k alkoholu blízko.) Nalévali je pitím, je doloženo, že jim podávali i jiné, horší drogy. Pak s nimi chodili od jedné hlasovací urny ke druhé. Opilci vhodili dovnitř lístek se jménem příslušného kandidáta. Tak se to opakovalo v různých okrscích – stačilo převléct ožralu do jiných šatů, nasadit mu klobouk…

Škoda, že u toho tenkrát nebyl žádný C. Auguste Dupin. Ten by záhadu Poeovy smrti jistě hravě vyřešil.