Pražské soudy Budvaru už dříve nařídily, že se má olympijskému výboru veřejně omluvit a zaplatit pokutu 2,25 milionu korun.

„Žalovaný (Budvar) svým jednáním zneužil ZOH v Turíně 2006 ke stržení mediální a divácké pozornosti na sebe, aniž by mu bylo uděleno písemné zmocnění žalobcem (ČOV)," stojí v usnesení.

Nejvyšší soud zároveň připomněl, že Budvar ke konání her nijak nepřispěl a nepatřil ke sponzorům. Český olympijský výbor původně žádal od Budvaru více než 14 milionů korun, se žalobou tedy uspěl jen částečně.

Příčinou sporu byla reklamní kampaň Budvaru s postavami Boba a Davea, kteří cestovali na akci označovanou „hokejiáda" do Itálie. Měli na sobě reprezentační hokejové dresy a ve spotech se objevil i svazek hokejových holí v podobě „hokejové pochodně". Právě pochodeň patří k chráněným olympijským symbolům, které bez písemného souhlasu ČOV nesmí nikdo používat, stejně jako jejich parafráze či karikatury.

Spor začal v roce 2006. O tři roky později padlo pravomocné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je definitivní. Jedinou případnou možností obrany zůstává ústavní stížnost.

Český olympijský výbor považoval spor za průlomový pro posuzování dalších případů zneužívání olympijské symboliky. ČOV má povinnost symboliku chránit, a to jak ve vztahu k Mezinárodnímu olympijskému výboru, tak i ke sponzorským partnerům ČOV, kteří za své spojení s pěti kruhy platí.