Blažek připustil, že porážka bolela o to víc, neboť před týmem byla jedinečná příležitost zahrát si olympijské finále. Dalším soupeřem v play off by byly Rusky, na něž si jeho svěřenkyně věří. A Francouzky si s nimi snadno poradily.

"Ty pocity se vrací a prohra s Francií stále hodně mrzí, ale herní projev proti Francii byl velmi dobrý a basketbal je v tomto směru velmi krutý. Vedete o třináct, prohrajete o tři a naopak. Ukázalo to hned utkání Rusko - Španělsko o postup do finále. Tam se stalo totéž," přirovnal Blažek v rozhovoru s novináři porážku k semifinálovému duelu mužů.

Kritika, která se na něj snesla, podle jeho názoru zdaleka ne vždy odpovídala situaci. "Zápas se vyvíjel, jak se vyvíjel. A rozhodnutí, která jsem dělal, jsem činil s nejlepším přesvědčením. Kdyby každý věděl dopředu, jak se utkání při tom daném rozhodnutí vyvine, bylo by velmi jednoduché být prognostikem, ale v tom je sport sportem," řekl Blažek.

Kritika ho překvapila

Mnohokrát přemítal nad tím, zda měl zkusit něco udělat jinak. "To jsou věci, které si člověk musí promyslet sám. Budete-li dělat sto rozhodnutí, tak jich neuděláte sto správných. Správnost si ověříte jen na základě následných výsledků," podotkl kouč, který předloni dovedl basketbalistky ke stříbru na domácím světovém šampionátu.

Zdůraznil, že sám není trenérem, který by házel vinu na druhé. "Přemýšlím o celku i sám o sobě, ale některé závěry kritiků a odborníků mě překvapily. Musím říct, že si za svými rozhodnutími stojím. Volil jsem vždy řešení, kterému jsem věřil," uvedl Blažek.

Prý je třeba si také uvědomit, že tým postoupil na olympiádu přes dvě úspěšně zvládnuté akce. "Nebyli jsme tam nasazení, ale museli jsme uhrát umístění na mistrovství Evropy a celosvětovou kvalifikaci. Už jen účast bych považoval za úspěch. Myslím tedy, že i čtvrtfinále je úspěch, byť samozřejmě člověk nerad prohrává," konstatoval Blažek.

Konec u nároďáku neřeší

"Pokud mám ale brát při sedmém místě kritiku jako zájem o ženský basketbal, tak jen tak dál," prohlásil ironicky.

Konce úspěšné generace se nebojí a věří, že za čtyři roky v Riu de Janeiro nebudou české basketbalisty chybět. "Nevím, na jakém základě se tvrdilo, že tohle družstvo končí. Myslím, že s malými změnami může pokračovat dál a podle mého bude v silách českého ženského basketbalu bojovat o účast na olympiádě v Brazílii," řekl Blažek s tím, že žádná z hráček mu neoznámila, že v reprezentaci končí.

Sám pochybuje, že by u toho byl na lavičce znovu. Zatím ani neví, co bude v dalších měsících. Jeho smlouva platila do olympijských her. "Teď to řešit rozhodně nebudu a ani nevím, kdy se to řešit bude. Mám v hlavě jiné myšlenky, než zda pokračovat, nebo ne. Když přijde někdo jiný, tak mu samozřejmě budu držet palce," uvedl Blažek.