"V tomto okamžiku si troufám tvrdit, že jsme připraveni," uvedl velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský na tiskové konferenci v Praze. "Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom pomohli návštěvníkům z České republiky od nejvyšších ústavních činitelů až po turisty, kteří ani nebudou mít lístky na soutěže, poskytnout asistenci, kterou jsme ze zákona povinni poskytovat," řekl Žantovský.

Český olympijský dům bude sídlit v Islingtonu kousek od Emirates Stadium, domovského stadionu fotbalového Arsenalu. Slavnostně ho otevře 27. července prezident Václav Klaus. "Olympijský dům bude největší, který jsme kdy v historii měli," uvedl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Hrubec.

Vrchní ředitelka právní a konzulární sekce ministerstva zahraničních věcí Jana Reinišová připomněla důraz Britů a tamní policie na dodržování zákonů. "Velmi důležité je dodržovat tamní zákony a předpisy, zejména co se týká organizačních pokynů na olympijských sportovištích. Na to je potřeba si dávat velký pozor," řekla Reinišová.

"Britská policie je dosti nekompromisní, a když se pak něco stane, nikomu nepomůže, když se bude vymlouvat na to, že něco nevěděl. Lidé se budou muset vyrovnat s důsledky," varovala Reinišová. "Mohu potvrdit, že ta opatření budou velmi přísná a komplexní a každý účastník olympiády se s nimi v různých podobách střetne," řekl Žantovský.

Reinišová upozornila na podrobné kontroly při vstupu cizinců do země. Nyní se očekávají v ještě rozsáhlejším měřítku. Návštěvníci her se musí připravit i na osobní prohlídky při vstupu na sportoviště a různá bezpečnostní opatření. Při vstupu do hledišť je povolena pouze jediná taška nebo kabelka a maximálně jedno deci tekutiny, včetně vody.

"Britové doporučují nenosit u sebe velkou hotovost a spíše platit kartami. My pak nedoporučujeme cestovat do Londýna autem," uvedla Reinišová.

Fanoušky rovněž odkázala na "Desatero doporučení na cesty do zahraničí", které zveřejnilo ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách. Sama doporučuje se před cestou především pojistit.
"Fotbalové Euro dopadlo z našeho konzulárního hlediska velmi dobře a bez problémů. Věřím, že stejně dopadne i olympiáda," uvedla Reinišová.

Na stejných sportovištích a za stejných opatření se v Londýně uskuteční od 29. srpna do 9. září i paralympiáda.