Od zvláštního zpravodaje Deníku

Český střelec nakonec skončil šestý, zlato suverénním výkonem a novým olympijským rekordem 148 bodů obhájil Američan Vincent Hancock. Sychra za ním zaostal o pět bodů, ve finále minul dva terče.

Od rozstřelu o bronz jej přitom dělil jediný. „Bohužel se ukázala chyba, která mě trápila i v tréninku. Ne že bych byl nervózní. Projevilo se mé slabé místo Na této pozici se mně terč špatně odhaduje. U průhledné stěny na střelnici mně to prostě nesedělo," litoval brněnský rodák, který střílí za hradeckou Duklu.

I přes šesté místo se chystal na večerní přípitek v Českém domě. „Rouhal bych se, kdybych tohle oslavit nechtěl. Celkově jsem spokojený. Skončit šestý na planetě není žádná ostuda. Do finále jsem šel odhodlaný, chtěl jsem všechno rozsekat na třísky," dodal Jan Sychra.

Šestičlenné finále na olympijské střelnici přineslo strhující podívanou a kvalitní výsledky. Šampion Hancock neminul z posledních 25 terčů ani jednou, stříbrný Dán Anders Golding jedinkrát. Historické okamžiky pak nasávala katarská výprava. Vítěz loňského Dakaru Nássir al-Attíja šokoval šejky. V dramatickém rozstřelu neminul ani jeden ze šesti terčů, porazil Rusa Šomina a jako první katarský rodák získal pro svou zemi bronz. „Je to něco neskutečného. Splnil jsem si sen," rozplýval se.

Druhý český zástupce ve skeetu Jakub Tomeček měl také nakročeno k dobrému výsledku, ale v kvalifikaci pokazil poslední pátou položku. Z pětadvaceti terčů minul tři. S celkovými 117 body klesl na dělené 19. místo. „Samozřejmě na mě trochu dolehla atmosféra olympijského závodu. Jsem na na něm poprvé. Ale také se trochu zvedl vítr. Bez něj bych asi tak nechyboval," přemítal Jakub Tomeček.

Oba střelci potěšili reprezentačního kouče Jana Hůlu. „Kuba střílel výborně až na poslední položku, kde udělal nula nula při posledním dvoustřelu. I s tou jednou chybou by byl někde u desítky. V tom klukovi je obrovský potenciál. Jednou olympiádu vyhraje. Jsem rád, že jsem u toho s oběma mohl být," dodal Jan Hůla.