Odvrátili dva mečboly a v rozhodující páté sadě zvítězili 15:9. Navázali tak na tři triumfy Sovětského svazu, na brazilské mistry světa zbylo stejně jako v Pekingu stříbro.

Rusové se do finále dostali poprvé po 12 letech a dlouho to vypadalo, že Brazilci jejich zlatý sen rychle ukončí a spolu se ženami oslaví double. Tradiční hrou plnou překvapivých, rychlých a přesných kombinací ze všech pozic i lepším servisem zatlačili soupeře do úzkých.

Až do koncovky třetího setu byli Brazilci lepší. Jejich útočné kombinace dělaly ruské obraně problémy, a když už Rusové prošli přes blok, zasáhl vynikající libero Sérgio a založil další útočnou smršť.

Jenže do třetí sady vymyslel ruský kouč Vladimir Alekno překvapivý tah. Lišácky pozměnil sestavu, univerzála Michajlova poslal na smeč a na diagonálním postu nastoupil 218 cm vysoký blokař Muserskij.

Spoluhráčům vlili do žil novou krev a začali Brazilce zlobit. I tak se ale vítězové posledních tří světových šampionátů dostali k dvěma mečbolům, jenže rozhodující bod neudělali a byli za to potrestáni.

Muserskij s Michajlovem začali na hřišti úřadovat. Brazilcům nepomohl příchod nejzkušenějšího hráče Giby ani krátké dvojstřídání a Rusové potěšili bouřící patnáctitisícovou halu pátým setem.

Do něj olympijské finále dospělo potřetí v historii a přineslo radost Evropanům. Totálně rozložili brazilskou obranu a z rozhodujícího dějství udělali exhibici. Ze zlata se radovali po 32 letech od domácího triumfu tehdejšího SSSR v Moskvě.

Trio medailistů doplnili Italové, po posledním stříbru v Aténách brali bronz po výhře 3:1 nad oslabeným Bulharskem. Na zlato však Italové nikdy nedosáhli, i když v 90. letech světovému volejbalu vládli a během této éry třikrát vyhráli světový šampionát.

Volejbal - muži:

Finále:
Rusko - Brazílie 3:2 (-19, -20, 27, 22, 9)
Rozhodčí: Hobor (Maď.), Tano (Jap.). Čas: 129 min. Diváci: 14.500.

Rusko: Muserskij 31, Michajlov 17, Těťuchin 12, Volkov 6, Grankin 4, Chtěj 1, libero Območajev - Sokolov, Běrežko, Buťko 2, Iljinych 2, Apalikov 6. Trenér: Alekno.
Brazílie: Murilo 18, Sidao 14, Wallace 27, Dante 5, Lucas 9, Bruno 3, libero Sérgio - Rodrigo 1, Giba, Ricardo, Thiago. Trenér: Rezende.

O 3. místo:
Itálie - Bulharsko 3:1 (19, -23, 22, 20)