Profesor Mark Post přiblížil „recept“ – extrahoval tkáň z kravského svalu a rozmnožoval ji pomocí chemických látek. Po třech týdnech měl k dispozici přes milion kmenových buněk, které se poté v nádobkách přeměňovaly ve zhruba 1 cm dlouhé pásky svaloviny silné několik milimetrů. Pak je vytvaroval do šištiček a zmrazil. Protože je umělé maso světlé, přibarvil ho řepnou šťávou a myoglobinem a nakonec prošlo tepelnou úpravou. První ochutnávači s jistými výhradami konstatovali, že jedlé to sice je, ale zážitek nic moc. Laboratorní maso obsahuje totiž pouze proteiny a žádný tuk ani krev, které přírodnímu masu dávají charakteristickou chuť.

Cílem nákladného projektu (v přepočtu přes 6 650 000 Kč), financovaného spoluzakladatelem Googlu Sergeyem Brinem, je možnost nakrmit v budoucnu lidstvo. Z jedné dávky kmenových buněk získaných ze skotu lze údajně vyrobit až 20 000 tun masa. A navíc jeho laboratorní kultivace údajně produkuje až o 95 % méně skleníkových plynů než klasický chov skotu. Také by se až o 90 % mělo snížit množství vody a celková spotřeba energií by klesla téměř o 70 %.

Logo KvětyZdroj: kvety.cz