Dneska se k některým původním stravovacím zvyklostem vracíme, jíme pohanku i jáhly, pečeme si doma žitný chleba, ale o mléku stále panuje mnoho mýtů. Řada z nich pochází od vyznavačů přírodní medicíny, ale té čínské. Podle ní mléko zahleňuje a překyseluje.

Může za to gen

Racionální jádro tohoto tvrzení spočívá ve faktu, že někteří lidé mají problém se štěpením laktózy. „Disacharid laktóza je štěpen enzymem laktázou na monosacharidy glukózu a galaktózu,“ vysvětluje dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D., z Endokrinologického ústavu v Praze. „V průběhu dospívání se aktivita laktázy u některých osob zcela ztrácí, u někoho ale přetrvává celý život.“

Celkem snadno se pozná, ke které skupině patříte. Pokud po požití mléka pociťujete bolesti břicha, nadýmání, kolem opasku vám to nahlas škrundá a kručí, případně máte další potíže jako bolest hlavy, ztráta koncentrace nebo třeba nucení na zvracení, patříte k „laktózově netolerantním“. Těch je nejvíce právě u Asiatů a Afričanů, kteří historicky nikdy nechovali dobytek pro mléko. Naopak nejvíce laktózově tolerantních lidí je mezi obyvateli severní Evropy – asi 90 %. V Česku, kde kravka pasoucí se za chalupou byla v těžkých dobách hladu zašok chránkyní mnoha rodin, má enzym laktázu aktivní do pozdního věku až 70 % lidí. „Základem pro vznik laktózové intolerance je zřejmě existence tzv. variantního genu, který způsobuje snížení produkce laktázy v tenkém střevě. Tento „variantní gen“ je vlastně původní forma genu. U laktózo-tolerantních osob se jedná o genovou mutaci,“ říká Karolína Hlavatá.

Kromě primární laktózové intolerance, která je přirozeným jevem (byť se u nás týká menšiny lidí), se lékaři setkávají i se sekundární nesnášenlivostí mléčné laktózy. Ta vzniká jako důsledek onemocnění zažívacího traktu nebo ji způsobují užívání některých léků, ozařování, infekce či chirurgický zákrok na žaludku, střevech apod.

Alergičtí kojenci

Laktózová intolerance bývá v laické veřejnosti často zaměňována za alergii na bílkovinu kravského mléka, nejčastější alergii v kojeneckém a batolecím věku. Vyrážka, ekzém, otoky, zvracení, průjem, dýchací potíže, rýma, podrážděnost nebo dokonce anafylaktický – tyto klinické projevy mohou způsobit alergizující bílkoviny kravského mléka hlavně u malých dětí. „U dětí do tří let diagnostikujeme nejčastěji alergii na bílkoviny syrovátky. Důvodem je pravděpodobně nezralost trávení,“ soudí Karolína Hlavatá. „Ve školním věku lze očekávat toleranci asi u 80 % původních pacientů s alergií na bílkovinu kravského mléka.“

Dítě, které se po kravském mléku osype, může dostávat mléko sójové (ale pozor, hrozí „zkřížená reakce“), obilninové nebo jsou už i na našem trhu mléka, v nichž je odstraněna alergizující frakce.

Náhražky vše nenahradí

Mléko a mléčné výrobky jsou významný zdroj vápníku. Plně nahradit jeho příjem jinými potravinami není snadné. Například ve 100 g fazolí lze počítat průměrně se 130 mg vápníku, ve 100 g pomeranče je 80 mg, u 100 g celozrnného chleba najdeme 85 mg. Rozdíl je ale v tom, že v mléce (udává se 120 mg vápníku ve 100 g mléka) je vápník ve formě laktátu, jenž se ve střevě vstřebává mnohonásobně lépe než v podobě anorganických sloučenin přítomných v zelenině a luštěninách. Vstřebatelnost se v případě mléka udává až 90 %. Přítomnost bakterií mléčného kvašení ji ještě zlepšuje, a tak jsou ideálním zdrojem vápníku zakysané mléčné výrobky.

Také bílkoviny v mléčných výrobcích jsou lépe stravitelné než ty z uzenin a masa, výjimkou jsou pouze tučné nebo hodně tvrdé sýry. Rovněž poměr bílkovin a tuků, který je důležitý z hlediska prevence obezity a kardiovaskulárních nemocí, je v mléce jeden z nejvyváženějších. Není proto divu, že mléko a výrobky z něj, byť ho část lidí netoleruje a část je alergická, patří odjakživa k základním potravinám. Vždyť nejstarší doklady o domestikaci skotu z řecké Thesálie a turecké Anatolie pocházejí z doby 7 000 let před naším letopočtem.

Malé množství laktózy

NEOHROŽUJE I lidé s laktózovou intolerancí si mohou některé mléčné výrobky dovolit, aniž by riskovali. „Denní konzumace 6 až 12 gramů laktózy u většiny pacientů s tímto druhem nesnášenlivosti nevede ke zdravotním potížím,“ říká Karolína Hlavatá. Další informace na webu: www.bileplus.cz

 Logo Květy