UNIVERZÁLNÍ LÉK? NEBO LÉK? NEBO JDE JEN O REKLAMU?

Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník. Nebudeme stonat, nebudeme mřít,“ byl staročeský recept na dlouhověkost a duševní svěžest.

Moderní doba má ovšem recept jednodušší: kávu.

S černou kávou je to divná věc. Nemá s naším prostředím nic společného, rozhodně to není tradiční léčivka. Praží se, což je pochod, při němž vznikají karcinogenní látky. Obsahuje kofein, který může ublížit našemu srdci. A přece je odvar z těch černých bobulí podle stále většího počtu vědeckých prací něčím jako „všelékem“, jenž nás při rozumném požívání ochrání před spoustou chorob, od cukrovky po Alzheimera. Nejnovější výzkumy americké Johns Hopkins University dokonce tvrdí, že káva posiluje paměť! Cynik by řekl, že bohaté firmy vyrábějící kávu jistě udělují vědcům šťavnaté granty.

Tak jednoduché to ale zřejmě nebude. Například právě zmiňovaná nová studie o paměti působí velmi věrohodně. Podle ní má káva téměř zázračné účinky na dlouhodobou paměť, a to dokonce i když ji vypijeme až po jevu, který si máme zapamatovat. V rámci studie byly zkoumány dvě skupiny. Jedna dostala tabletu s 200 mg kofeinu pět minut poté, co si prohlédla sérii obrázků. Druhá spolkla jen placebo. Příští den pak měly obě skupiny předvést, kolik obrázků si pamatují. Část z nich však byla pozměněna. A právě tady se projevila převaha „kofeinistů“. Dokázali mnohem přesněji určit, které obrázky byly změněny a jak! Také v dalších testech byli jedlíci kofeinu lepší.

Stačí tedy pro životní úspěch, ať už ve studiu či v zaměstnání, denně požívat 200 mg kofeinu, což je zhruba dávka obsažená v jednom šálku silnější kávy? Teoreticky ano. Prakticky však asi tahle rada moc nezabere, protože podle statistik WHO takovouto „porci“ kofeinu denně přijímá devadesát procent lidstva…