Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, tedy komplexní sacharidy, bílkoviny, tělu prospěšné tuky, vitaminy, minerální látky a vlákninu. Občerstvení o velké přestávce by mělo tvořit 15 % denního příjmu energie. Jako základ je nejvhodnější celozrnné pečivo bohaté na sacharidy a vlákninu. Bílkoviny mohou představovat mléčné výrobky. Vhodnější než „taveňáky“ jsou čerstvé nebo tvrdé sýry. Místo salámů a paštik je z „masných bílkovin“ lepší zvolit šunku. „Při jejím výběru nezapomínejte číst etiketu, ze které se dozvíte podíl masa,“ radí Jan Wiesner, manažer kvality ze společnosti Lidl.
Vitaminy, minerály i vlákninu získá organismus ze zeleniny a ovoce, které by měly být samozřejmou součástí svačinového boxu. Vymýšlet pro každý den výuky atraktivní kombinaci, která neskončí v koši, je pro rodiče těžký „domácí úkol“. Když k jeho „vypracování“ pozvou i svého potomka, je větší šance, že za něj dostanou jedničku.
PŘÍKLADY vhodných svačin
* Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, kvalitní šunkou a rajčetem
* Bílý jogurt s nastrouhaným jablkem
* Ovocný salát s nasekanými ořechy, dva plátky kukuřičného chleba
* Sýr cottage se zeleninovými prsty (zelenina nakrájená na proužky, kterými se sýr nabírá)