Už naše babičky doporučovaly mátový čaj při bolesti břicha a o těžkém jídle. Máta totiž obsahuje určité procento mentholové složky (u některých kultivarů až 50 procent) a ta kromě jiného podporuje produkci žaludečních šťáv a zrychluje štěpení tuků a cukrů. Ale tahle nenáročná rostlina má mnohem širší spektrum účinků na tělo – je protizánětlivá, dezinfekční, antiseptická, zklidňující, chladivá. Mentol spolehlivě působí na uvolnění hladkého svalstva, snižuje napětí při menstruaci, máta také pomáhá proti stresu.

Zrovna tak dokáže znecitlivět svědění kůže, třeba při poštípání komárem. Mentolový odvar se používá pro výplachy úst – výrazně ovoní dech, ale také působí proti bolestivosti dásní a ochraňuje před paradentózou a dezinfikuje, proto bývá častou součástí zubních past. Stejné účinky na ústní dutinu má čerstvý mátový lístek, když ho přímo v ústech rozžvýkáte.

Proti nadýmání i nespavosti

Mátový odvar se také inhaluje v případě zánětu horních cest dýchacích, nachlazení a chřipce – silice v bylině obsažené usnadňují dýchání, protože uvolňují nadbytečné hleny na sliznicích, dezinfikují a také zklidňují mysl. Známý bylinkář Jiří Janča doporučoval výluh máty společně s fenyklem, anýzem a kmínem proti nadýmání. Po této směsi během chvíle problémy odezní a zase pocítíte lehkost bytí.

Máta peprná zbavuje nespavosti, pozitivně ovlivňuje psychický stav. Moravská bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje pro klidný a hluboký spánek směs máty, třezalky, šalvěje a meduňky – tohle bylinné spojení zklidňuje a posiluje nervovou soustavu. Chcete-li rychlejší a silnější účinky je dobré použít tinktury těchto bylin a dobrá nálada vás neopustí.

Odvar z máty poslouží jako koupel unavených nohou, ale také pomáhá proti plísni a zápachu. Stačí vzít hrst čerstvé nebo nasušené máty (lístky i s natí) a zalít litrem vařící vody a nechat asi patnáct minut louhovat a potom scedit. Koupel nohou by měla trvat nejméně deset minut.

Ideální do květináče

A jaký je náš tip na bohatý keřík máty – ať už na záhoně nebo v květináči? Prospěšné je tuhle rostlinu pravidelně zastřihávat, aby košatěla. Také potřebuje hodně sluníčka, bohatou zálivku. Na zahradě se dost často chová plevelovitě, tedy rozrůstá se a utlačuje okolní rostliny. Proto mnohem výhodnější je pěstování máty v květináči. Rostlina se výborně množí dělením kořenů.

Máta se dobře uchovává v sušeném stavu, skoro neztrácí sílu mentolové vůně. Rostlinu je nejlepší sušit ve stínu na dobře větratelném místě ve svazečcích zavěšených v prostoru, nebo v tenké vrstvě na sítech. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 30–35 ˚C.

Máty existuje celá řada druhů a kultivarů. Jednotlivé druhy se liší obsahem mentolu. Některé voní jako pomeranč, citron, banán, jahoda, čokoláda apod. Existují odrůdy s listy zelenými, další s fialovými či stříbrnými. Máta zkrátka dovede překvapit.