Nealkoholické nápoje nejsou limonády pro děti. Kampaň Nechmel děti upozorňuje české rodiče na rizika spojená s pitím nealkoholického piva dětmi. „Pokud dvacetikilový školák vypije celou půllitrovou plechovku nealkoholického piva, může mít v těle již měřitelný objem alkoholu. Ten pro jeho tělo představuje nesrovnatelně větší zátěž, než pro dospělého,“ varuje iniciativa Nechmel děti. Dětská játra totiž alkohol odbourávají mnohem hůře.

Adiktologové před konzumací nealko piv varují:

Zdroj: Youtube

Na špičce ve spotřebě alkoholu

Česká republika se dlouhodobě drží na předních příčkách statistik spotřeby alkoholu. Podle dat kampaně Nechmel děti se na hraně rizikového pití pohybuje přes milion lidí. Tento problém úzce dotýká také dětí. OECD (organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) ve své analýze uvádí, že čtvrtina 15letých chlapců v České republice se v životě opila alespoň dvakrát.

Nealko pivo jako žvýkačkové cigarety

Odborníci na adiktologii přirovnávají pití nealkoholického piva dětmi ke kdysi tolik oblíbeným žvýkačkám ve tvaru cigaret. Děti si tím normalizují určité chování, zvykají si na chuť piva, spojují si ji s příjemnými vzpomínkami na dětství – například výlet s rodiči.

Večerka v Praze 4. Produkty s HHC jsou vystavené přímo u pokladny
Sehnat medvídky s HHC není problém. Chutnají stejně jako klasické, popisuje žena

„Zásadní moment je ona drsná “normalizace” faktu, že děti mají “svůj alkohol” - jen je zbaven samotného etanolu - ale stále je to pivo se vším, co k pivu patří chuťově a zvykově. Učíme si vlastní děti na pivní a alkoholovou kulturu a normalizujeme jim toto chování a stíráme tím docela důležité hranice,“ vysvětluje pro web Nechmel děti přednosta kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice, Michal Miovský.

Jak se vyrábí nealko pivo:

  • Většina nealkoholického piva se vyrábí odstraněním alkoholu z běžného piva. Jednou z metod je zahřívání piva. To ale může ovlivnit chuť.
  • Další metodou je vakuová destilace. Díky tomu dojde ke snížení bodu varu, při kterém se alkohol odpařuje. Pivo si zachová chuť.
  • Pivo může být také filtrováno. Voda a alkohol projdou filtrem. Ke zbytku surovin musí být tekutina opět doplněna. Pivo tím ale přijde o „bublinky“, ty jsou do tekutiny uměle doplněny spolu se sladidly. Zdroj: Healthline

Co dělá alkohol s dětským organismem

I občasné pití alkoholu u dětí zvyšuje nebezpečí onemocnění jater, jak uvádí na webu iniciativy Nechmel děti. Játra dětí a dospívajících nejsou schopna zpracovat alkohol stejně, jako játra dospělých.


Nahrává se anketa ...

Další problematickou oblastí při konzumaci alkoholu dětmi a mladistvými je dozrávání mozku a nervové soustavy. Konzumace alkoholu u dospívajících může způsobit dlouhodobé problémy se schopností učit se, regulovat emoce a ovlivňuje paměť.

Děti, které se k alkoholu dostanou v raném věku, mají také vyšší riziko problémového pití v dospělosti. Ze stejného důvodu není pití nealkoholického piva bezpečné ani v těhotenství, kdy může alkohol ovlivnit vyvíjející se mozek plodu. Podle odborníků z dětské nemocnice v Torontu není žádné množství alkoholu v těhotenství bezpečné. Těhotným se proto doporučuje úplná abstinence. A to i od produktů s velice nízkým obsahem alkoholu.