Mnoho lidí věří, že podle hesla. Řada podniků veřejných služeb si připojení skutečně chrání heslem. Myslím si, že hlavně proto, aby síť nemohli využívat náhodní kolemjdoucí. Avšak pozor, takové připojení, klidně i s heslem, si může vytvořit kdekdo. Pak stačí pojmenovat síť podle populární kavárny a máte kontrolu nad informacemi, která přes toto připojení tečou. Šikovný hacker se tak snadno dostane k cenným osobním údajům.

Počítače a zabezpečení - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Bezpečně zaplatit na internetu není nic složitého

Pavel Matějíček.Zdroj: ESETKomu důvěřovat

Heslo ani jméno sítě není záruka jednoznačné bezpečnosti. Je lepší rozhodovat se podle důvěryhodnosti poskytovatele – a samozřejmě nic nedáte ani za to, když si u personálu ověříte, která síť je „oficiální“. Například luxusní hotely budou mít své sítě jistě perfektně zabezpečené a podobně na tom bude asi i letiště nebo knihovna.

Uživatelům vždy radím, aby své chování přizpůsobili důvěryhodnosti poskytovatele spojení. Klidně si čtěte předpověď počasí na wi-fi v restauraci s rychlým občerstvením, ale přes takové připojení neprovádějte finanční operace a nezapojujte se do diskusí na sociálních sítích. Vždy je lepší chránit si soukromí, i když možná platíme spotřebovanými daty z vlastní smlouvy.

Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Podvodné e-maily pracují se strachem i studem uživatele