Váš dotaz je plně na místě, protože správná účetní je klíčem k tomu, abyste posléze neměl problémy s úřady. Tedy aby vás pokuty nevyšly na celé jmění. Ovšem je důležité i to, abyste měl dostatek prostoru pro vlastní podnikání.

Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR
Radíme drobným podnikatelům: Kdy se vyplatí být plátcem DPH

Špatný účetní může způsobit nenapravitelné škody. Najít dobrého není snadné. Osvědčeného odborníka seženete nejspíš jen na doporučení. Účetní služby jsou navíc poměrně citlivou záležitostí, ve velké míře se opírají o důvěru.

Vždy je rozhodující vstupní pohovor, v rámci kterého se mluví o zkušenostech účetní
a požadavcích podnikatele. Zeptejte se, zda ovládá problematiku mezd a daňové optimalizace, přiznání, zásady styku s úřady, zda dodržuje termíny.

Pečlivá účetní je velká výhra

Nezanedbatelný je též požadavek na komunikaci – sjednejte si co nejkratší dobu odezvy, v sázce jsou úřední termíny, kdy jde o penále. Podnikatelé dnes u účetních již často požadují  i pojištění odpovědnosti za následky možných chyb. Tady však pozor: pojištění se týká jen zpracování účetnictví, nikoli správnosti daňového přiznání – za něj ručí pouze daňový poradce.

Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR
Radíme drobným podnikatelům: EET už bude povinná pro všechny

V praxi je sice časté, že přiznání zpracovává účetní, ale pojistka se na tento případ nevztahuje. Odpovědnost nese před zákonem vždy podnikatel.

Cena bývá většinou individuální

A kolik stojí účetní služby? Cena se odvíjí od počtu položek v účetním deníku (bývá zhruba 10-15 Kč za položku) nebo je domluven paušál.

Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR
Radíme drobným podnikatelům: Podnikání na živnostenský list

Například u živnostníka, který je plátcem daně z přidané hodnoty a zaměstnává jednu či dvě osoby, se cena může pohybovat v rozsahu jednoho až dvou tisíců korun měsíčné. U drobného živnostníka, který přinese doklady jednou ročně v šanonu, bude cena kolem pěti tisíc korun včetně zpracování přiznání.