Od roku 2021 má platit nový jednotný daňový paušál pro živnostníky s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Zvolit si jej bude možné dobrovolně – kdo si však bude přát, může zůstat u stávajícího způsobu odvodů a zdanění.

Jednotný paušál bude znamenat, že živnostník, který si jej zvolí, bude platit jedním odvodem sociální i zdravotní pojištění a také daň. Částka této souhrnné platby bude kolem 5500 korun (přesná částka bude každý rok nepatrně jiná podle minimálních plateb pojistného, a ty se zase odvíjejí od výše průměrné mzdy).

Zdeněk Tomíček.
Radíme drobným podnikatelům: Živnostník a smlouva o dílo

V tomto roce živnostník platí na sociálním a zdravotním pojištění minimálně 4596 korun. Kdyby již existoval jednotný paušální odvod, částka by se zvýšila o 500 Kč (tedy o daň),
a celou sumu by živnostník každý měsíc poslal formou jedné platby státu.

Živnostník pak už v budoucnu nebude mít povinnost podávat daňové přiznání ani přehled o příjmech pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Zaplatí, a tím administrativa končí.

Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR
Radíme drobným podnikatelům: I živnostník potřebuje dobrou účetní

Nebude vést ani účetnictví, a tedy ušetří na platbách za účetní služby. Vláda slibuje, že k takovému živnostníkovi ani nebude posílat kontrolu z finančního úřadu. Tento nástroj stát zavádí, aby se živnostníkům účinně snížily náklady na administrativu.

Jednotný paušál však nemusí být výhodný pro každého. Současně totiž bude i nadále platit možnost tzv. výdajových paušálů (40, 60 nebo 80 procent podle typu živnosti), která se dnes hojně využívá. U nich si navíc lze odečíst zvýhodnění na děti. Každý zájemce musí proto zvážit, která varianta zdanění je pro něho výhodnější.