Plněný patison

Doba přípravy: 20 minut
obtížnost: snadné
kalorická hodnota:169 kcal

Potřebujete na 4 porce:
250 g krůtích řízků
4 menší patisony
1 střední cuketu , 1 cibuli
2 kapie , listový salát
2 lžíce olivového oleje, sůl

Postup:

1. Patisony omyjte, osušte a vrchní část se stopkou o síle asi 2–3cmodřízněte. Ze spodní části vydlabejte dužinu a nakrájejte ji na kostky. Vydlabané patisony odložte stranou.

2. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostičky. Omytou papriku zbavte jádřince a rozkrájejte na kolečka, cuketu omyjte a nakrájejte na menší kousky.

3. V rendlíku na rozehřátém oleji zpěňte cibuli, přidejte maso a lehce ho osmahněte. Pak přidejte i dužinu z patisonů, cuketu a papriku, osolte, krátce orestujte a zalijte trochou vody. Směs duste na mírnémohni asi 15 minut, až se voda odpaří.

4. Vydlabané tykve naplňte dušenou směsí a dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut.

5. Zapečené tykve přikryjte vrchní částí, která poslouží jako jakási „poklička“, a podávejte s listovým salátem.

Tykvový tvarohový koláč

doba přípravy: 30 minut
doba odležení těsta: 60 minut
doba pečení: 30–40 minut
obtížnost: snadné
kalorická hodnota: 658 kcal

Potřebujete na 4 porce:
křehké těsto:
200 g polohrubé mouky
100 g změklého másla, 6 lžic vody
1 lžici citronové šťávy
1/2 lžičky kypřícího prášku do
pečiva, špetku soli, hrst suchých
fazolí na zatížení těsta
náplň:
1 střední tykev, 1 velké jablko
1 lžíci cukru krupice
1 lžičku skořice, 500 g měkkého
tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu
opražené mandle na dozdobení

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku, kypřící prášek a sůl. Přidejte rozkrájené máslo a rukama ho spojte s moukou. Pak postupně přilévejte vodu s citronovou šťávou a vypracujte hladké těsto, které v míse přikryjte utěrkou a uložte na hodinu do chladu.

2. Mezitím si připravte náplň. Omytoutykev i jablko oloupejte a dužiny nastrouhejte nahrubo. Dejte do kastrolu, promíchejte, podlijte lžící vody a na mírnémohni duste bez pokličky asi 10 minut, až se odpaří přebytečná tekutina. Poté nechte směs trochu zchladnout a vmíchejte skořici, cukr a polovinu tvarohu. Nakonec náplň rozmixujte.

3. Odleželé těsto vyválejte na šířku 1 cma rozprostřete je na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte zvýšený okraj koláče a na takto připravené těsto položte další kruh pečicího papíru.Na něj rovnoměrně rozložte hrst suchých velkých fazolí, aby se těsto při pečení nezvedalo.

4. Troubu předehřejte na 180 °C a korpus pečte 15–20 minut. Pak jej vyndejte z trouby, odstraňte fazole i pečicí papír a naneste dýňovo-jablkovou náplň. Pečte 15–20 minut. Hotový koláč nechte vychladnout.

5. Druhou půli tvarohu rozmíchejte v misce s jogurtem a touto hmotou ještě koláč dozdobte. Formičku (např. srdíčka) dejte na koláč, lžičkou ji naplňte tvarohovou směsí, uhlaďte a opatrně zvedněte. Pokračujte na protilehlé straně atd. Nakonec srdíčka ozdobte opraženými mandlemi.

NÁŠ TIP

Okraj koláče můžete potřít oslazenou vodou či žloutkem rozmíchaným s vodou. A ještě jedna rada: všechny suroviny si shromážděte v kuchyni 3 hodiny předem. Ze surovin, které mají stejnou teplotu, se peče lépe.

Dýňová polévka

Doba přípravy: 25 minut
doba pečení: 30 minut
obtížnost: střední
kalorická hodnota: 255 kcal

Potřebujete na 2 porce:
200 g muškátové (oranžové) dýně
1 středně velkou mrkev
1 menší petržel
50 g celeru
100 ml bílého vína
100 ml smetany
1 kostku masoxu
1 lžičku másla
1 lžíci oleje na smažení
mletou červenou papriku
mletý pepř, sůl

Postup:

1. Kořenovou zeleninu omyjte a očistěte. Potřebné množství dužiny vydlabejte z dýně, odstraňte z ní měkké části a jádra. (Vydlabanou tykev pak můžete použít třeba na ozdobu při oslavě Halloweenu.)

2. Dýni i zeleninu nakrájejte na drobné kostičky a orestujte v hrnci na rozpáleném oleji.

3. Pak zalijte vařící vodou tak, aby zelenina byla zcela ponořená a hladina vody byla ještě tak jeden centimetr nad ní. Přidejte masox a vařte doměkka.

4. Poté rozvařenou zeleninu řádně rozmixujte, přidejte víno, smetanu, máslo a špetku papriky, a polévku ještě nechte přejít varem.

5. Nazávěr podle chuti osolte a opepřete.

NÁŠ TIP

Při podávání můžete každou porci ozdobit lžící zakysané smetany a snítkou zelené petrželky.