Kdo rád tráví dovolenou v Řecku a zkouší místní kuchyni, jistě už narazil na Dolmades, pokrm z vinných listů s rýžovou náplní. Do listů se však dají zabalit i jiné suroviny, většinou křehké, jako například ryby, které se při úpravě a podávání rozpadají a díky zelenému obalu drží pěkně pohromadě. V našich krajích nám budou asi nejbližší náplně z mletého masa v kombinaci s rýží nebo bez ní.

A které listy jsou jako obal nejvhodnější? Zřejmě zelné listy. Hodí se pro pomalé dušení, obvykle s masovou či rýžovou náplní. Dusíme je v rajčatové šťávě nebo je jí před podáváním přelijeme. Aby se nám lépe udělal úhledný balíček, je lepší seříznout tuhé střední žebro každého listu. Tužší listy raději předem spaříme. Závitky by měly být malé pevné válečky, ne delší než 4 cm a širší 2 cm, prostě co váleček, to sousto. Naskládáme je do kastrolu jeden vedle druhého i v několika řadách, zalijeme a pomalu dusíme.

V jižních krajích jsou oblíbeným obalem vinné listy. Dokonce se prodávají naložené, někdy jsou až dost slané, takže je dobré je před plněním spařit. To ostatně musíme udělat i s čerstvými listy, abychom je zbavili nahořklé příchutě. Základem náplně je vařená rýže, kterou ochutíme. Můžeme do ní vmíchat cibuli, rozinky, oříšky, nasekanou petrželku.

Nebo ji zkombinujeme s pokrájenými rajčaty, nasekanou cibulí, mátou, kmínem a jehněčím masem. Jako předkrm se podávají závitky studené, třeba zalité ochuceným jogurtem. Jako hlavní jídlo je jíme teplé, nejčastěji přelité rajčatovou omáčkou. Když použijeme do náplně syrové suroviny, musíme pokrm asi dvě hodiny zvolna dusit.

Ale i jiné listy se hodí k plnění. Například špenátové, které si díky své výrazné chuti i vůni zaslouží spíše chuťově jemnější náplň. Naopak v křehkých listech hlávkového salátu se může skrývat pikantní tvarohová nebo rybí pomazánka. Kdo chce experimentovat hlavně kvůli efektnímu obalu, sáhne po kukuřičném šustí. Spaří dva listeny kukuřice a přeloží je křížem přes sebe. Do středu dá náplň. Překryje ji napřed jedním cípem přečnívajícího listenu, přes něj přeloží ten vedlejší a takhle pokračuje dokola, až má úhledný balíček, který převáže tenkým proužkem z šustí. Výsledek je originální, jenom pozor na to, že listeny musíme před jídlem odstranit, protože jsou na rozdíl od svých zelených kolegů nepoživatelné.