Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tak chutnají rakouské hory

Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.

26.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Polévka s knedlíčky

Potřebujeme pro 4 osoby:

na polévku: ¼kg sýra graukäse (nebo jiného kvalitního plísňového sýra), ½l hovězího vývaru, cibuli, smetanu, sůl, pepř, trochu bílého vína

na knedlíčky: 1 cibuli, 100 g másla, 120 ml mléka, 5 vajec, 500 g tvrdé housky do knedlíků, asi 300 g sýra graukäse, 50 g mouky, sůl, pepř, pažitku, libeček

Příprava polévky:

1. Oloupeme cibuli a nakrájímeji nadrobno. Zpěníme v hrnci na másle. Poté ochladíme trochou bílého vína a zalijeme hovězím vývarem.

2. Nastrouháme sýr a přidáme ho do hrnce. Necháme povařit a jemně našleháme ponorným mixérem. Polévku poté zjemníme trochou ušlehané smetany, osolíme a opepříme.

Příprava knedlíčků:

1. Na pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme vzkypět mléko a přidáme ho i s vejci k housce. Pak přidáme i směs cibulky a másla

2. Nakrájíme sýr na kostičky, přidáme mouku, předchozí směs a zpracujeme hmotu. Nakonec přidáme pažitku a libeček, osolíme a opepříme. Necháme zhruba 20 minut odpočinout.

3. Vytvarujeme knedlíky a 15 minut je vaříme v osolené vodě. Podáváme v hlubokých talířích s horkou polévkou a plátky tmavého chleba.

 

 

Cibulovo-špekové taštičky s uzeným pstruhem

Potřebujeme pro 4 osoby:

4 plátky uzeného pstruha, ½citronu, pepř, olivový olej na těsto taštiček: 500 g hrubé mouky, 3 žloutky, 4 vejce, olivový olej na náplň taštiček: 20 g másla, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g slaniny, trochu bílého vína, 125 ml smetany, 1 bramboru, 1 žloutek, 20 g parmezánu, čerstvou petrželku

Příprava:

1. Z mouky, žloutků, vajec a oleje zpracujeme těsto.

2. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky slaninu. Nadrobno nakrájíme oloupaný česnek, na pánvi zpěníme máslo a dozlatova na něm osmažíme cibulku. Mícháme slaninu, krátce opečeme, přidáme česnek a podlijeme bílým vínem. Na závěr zalijeme smetanou.

 

3. Oloupeme bramboru a nastrouháme ji na jemném struhadle. Přidáme do vařící se směsi slaniny, cibule a smetany. Necháme krátce vřít, pak odstavíme. Vmícháme žloutek a nastrouhaný parmezán. Náplň osolíme, opepříme, dochutíme nakrájenou petrželkou a necháme vychladnout.

 

4. Těsto vyválíme na placku tenkou asi 2mm (dále postupujeme jako na obrázcích 1 až 3). Vykrojíme z těsta kruhy tvořítkem nebo přes skleničku. Okraje potřeme vajíčkem, přidáme náplň, přehneme a vytvarujeme do tvaru taštiček (raviol). Uvaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat.

 

 

5. Filety z pstruha marinujemes citronovou šťávou, pepřem a olivovým olejem. Hotové aranžujeme na talíř s taštičkami a pokapeme máslem.

 

 

 

Jablkový štrúdl se sabayonem

Potřebujeme:

na štrúdl: 4 jablka, 1 lžíci rozinek, skořici, 1 hrst strouhanky, 1 lžíci nastrouhaných vlašských ořechů, trochu citronové šťávy, trochu rumu, cukr, vanilkový cukr, 2 plátky listového těsta, máslo na potření na sabayon: 0,5 dl bílého vína, 2 žloutky, 1 lžíci cukru, 1 špetku skořice.

Příprava:

1. Jablka oloupeme a vykrojíme jádřince. Nakrájíme je na lístky a smícháme se skořicí, strouhankou, rozinkami a vlašskými ořechy. Ochutíme cukrem, vanilkovým cukrem, rumema citronovou šťávou.

2. Necháme15 minut odpočívat a podle potřeby dochutíme.

3. Plátky těsta položíme na utěrku a potřeme je trochou rozehřátého másla. Jablečnou směs vložíme na dolní třetinu těsta a pomocí utěrky štrúdl stočíme. Na plech dáme pečicí papír a štrúdl na něj vložíme. Pečeme v troubě při 180 °C zhruba 15 až 20 minut.

4. Poté připravíme sabayon. Bílé víno, žloutky, cukr a skořici smícháme a ve vodní páře vyšleháme metličkou do pěny.

5. Štrúdl podáváme přelitý teplým sabayonem.

 

26.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nobelova cena za rok 2017
3

Letošní Nobelovu cenu za mír má kampaň za zrušení jaderných zbraní

Uplynulý víkend se na zlínském zámku uskutečnil 4. ročník oblíbeného Zlín Design Marketu.
32

Design Market nabídl mechové náhrdelníky i malované longboardy

V Rusku byla otevřena výstava oslavující SuperPutina. Dorazí i do Londýna

Obrazy znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina v heroických pózách jsou k vidění od minulého týdne v galerii UMAM v bývalé tovární hale v centru Moskvy.

Kdo převezme vládu nad českým fotbalem?

Je to tady. Už zítra se veřejnost dozví jméno nového šéfa českého fotbalu. Na mimořádné valné hromadě v Nymburku si delegáti zvolí nástupce Miroslava Pelty.

Ohnivé Vánoce v Los Angeles: požáry se daří pacifikovat, nebezpečí ale trvá

V sobotu ohlásili zástupci hasičů z Los Angeles, že ohromný přírodní požár v oblasti začínají mít pod kontrolou. Ničivý vítr ustal, nejvyšší stupeň nebezpečí však v Jižní Kalifornii trvá.

„Konečně přijelo áčko,“ užíval si Jakub Kohák zasněžený Špindl

/FOTO, VIDEO, ROZHOVOR/ Známý showman Jakub Kohák se objevil v sobotu ve Špindlerově Mlýně při slavnostním otevírání lyžařské sezony.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT