Cuketa, která se řadí mezi zeleninu a je druhem tykve, pochází z oblasti střední Ameriky. Jako teplomilná rostlina vyžaduje pro svoje pěstování slunný kout zahrady, dostatek živin a zálivky. Ideálním místem pro ni je proto kompost. Odměnou za tuto péči bude mnoho kilogramů plodů z jediné rostliny. Na
první mladé cukety se lze těšit už na konci června, jejich sezóna končí v podstatě až s nastupujícím podzimem.

Aby na talíři nebylo "bláto"

V jídelníčku je to s cuketou podobné jako se špenátem. Část lidí ji miluje, část nenávidí. Problém však často spočívá jen v neznalosti její správné přípravy. Při dobré úpravě není třeba se bát vzniku onoho obávaného „bláta“. Základem pro kuchařský úspěch je výběr vhodné velikosti plodu. Mladé cuketky mají výraznější chuť. Dají se konzumovat i se slupkou a jsou vhodné například pro zapékání, grilování či obalování.

Mohou se stát součástí pomazánek, zeleninových salátů. Cukety je možné i nakládat. Lze je vhodně kombinovat s jinou zeleninou, neztratí se ani ve směsi s houbami. Sterilovat pochopitelně můžeme i samotné malé cukety.

Starší velké plody je nutné zbavit nejdříve slupky a případně jader. Využití najdou například v polévkách, omáčkách, rozstrouhané v koláčích, lívanečcích
či bramborácích. Cuketa sama o sobě není chuťově výrazná, snadno přebírá chuť výraznějších složek jídla a koření. Velmi často se dochucuje například česnekem.

Pro chuť a zdraví

Jejím velkým plusem je snadná stravitelnost, jemnost a rychlá příprava.Aby cuketa „nezkašovatěla“, nesmí se dlouho tepelně upravovat. Pokud má tvořit část pokrmu, který vyžaduje delší dobu vaření, je vhodné ji k jídlu přidat až téměř na konci jeho přípravy.

Cuketu ocení všichni, kdo dbají na štíhlou linii. Tato nízkokalorická zelenina obsahuje totiž vysoký podíl vody, vlákninu, menší množství sacharidů a dalších složek. Nalezneme v ní však také mnoho minerálních látek prospívajících našemu organismu.

Pokrmy z cuket jsou tak nejen dobré, ale přispívají také k našemu zdraví. Pro dlouhodobější skladování se hodí především velké cukety s tvrdou slupkou. Plody je třeba po dozrání odlomit a uložit na vhodné chladné místo. Dnes už však není problém koupit mladé cukety na pultech obchodů se zeleninou takřka po celý rok. Takže vytáhněme vařečky a hurá na cukety!

 

Grilované vějíře s nivou

mladé cukety, sýr niva, olej, prolisovaný česnek

Mladé cukety omyjeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky nebo kolečka, ale nedokrojíme až do konce. Nivu utřeme s prolisovaným česnekem. Cukety rozložíme do vějíře, lehce potřeme z obou stran olejem a grilujeme nejprve asi 10 minut z jedné strany. Pak opatrně otočíme a potřeme směsí sýra s česnekem. Grilujeme, až se sýr roztaví.

Sladkoslané lívanečky

1 větší cuketa, 1 lžička soli,1 vejce, hladká mouka, mléko, 1 vanilkový cukr

Cuketu oloupeme a nahrubo postrouháme. Posypeme solí a necháme odstát půl hodiny. Rukou vymačkáme všechnu uvolněnou šťávu. Vmícháme vajíčko, hladkou mouku a mléko tak, aby vzniklo těstíčko asi jako na lívanečky. Nakonec přidáme vanilkový cukr. V lívanečníku pomalu smažíme po obou stranách na oleji . Lívanečky jsou sladkoslané, chuťově se hodí jako netradiční příloha ke grilovanému masu.

Polévka se smetanou

1 větší cuketa, 3 skutečně velké brambory, 1 dcl smetany na vaření, 2 trojúhelníčky taveného smetanového sýra, 1 kostka masoxu, trocha kopru, sůl, koření do polévky

Cuketu a brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V troše vody rozvaříme do měkka a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Přidáme smetanu, sýr, masox a podle požadované hustoty vodu, osolíme, okořeníme a povaříme. Pět minut před koncem vaření přidáme nasekaný kopr. Natalíři sypeme osmaženou houskou.

Slaninová roláda se sýrem

1 listové těsto, 1 větší cuketa,1 vejce, 20 dkg nivy, 1 menší cibule, 15 dkg anglické slaniny, 30 dkg uzeného masa

Z listového těsta rozválíme dva obdélníky. Cuketu nastrouháme, pokud je však hodně velká, nezapomeneme odstranit jádra. Na pánvi zpěníme pokrájenou anglickou slaninu s cibulkou a necháme vypéct. Poté přidáme cuketu a vydusíme veškerou šťávu. Nesolíme. Nakonec přidáme do pánve nivu a když se rozpustí, tak rozklepneme vajíčko a necháme zesklovatět. Výslednou směsí pomažeme oba pláty těsta. Uzené maso nakrájíme na špalíky a položíme do řady za sebou na jeden konec rolády. Vše pečlivě stočíme, potřeme vajíčkem a dorůžova upečeme. Jíme teplé i studené.