Čokoládové se zázvorem


Budete potřebovat pro 4 osoby: 100 g mléčné čokolády, 100 g hořké čokolády, 100 g šlehačky, špetku mletého zázvoru, asi 800 g ovoce (např. 1 banán, 1 jablko, 1 karambolu, 1 mango, 1 kiwi, jahody), případně nasekané lískové oříšky na ozdobení

Doba přípravy: 15 minut

Energetická hodnota: 450 kcal na jednu porci

 

Postup:

  • Čokoládu rozlámejte na malé kousky, dejte ji se šlehačkou a zázvorem do keramické misky a na sporáku nechte na malém plameni rozpustit.
  • Připravte ovoce: omyjte (jablko, karambolu), resp. oloupejte (banány, mango, kiwi), z dužiny vyndejte pecku (mango) a nakrájejte na sousta. Buď připravte pro každého jeden talíř s pestrým ovocem, nebo ovoce naservírujte na dva servírovací tácy. Nazávěr můžete fondue posypat lískovými oříšky.
  •  
  • VARIACE

    Pro dospělé můžete čokoládovou hmotu aromatizovat jednou lžící instantní kávy. Pro nugátové fondy rozehřejte místo části čokolády nugát.
    Možností je také varianta s bílou čokoládou a kokosem. Varianty přizpůsobte ovoci, které použijete.

    TIP

    Při přípravě čokoládových fondue se zázvorem se obejdete bez speciálního jídelního setu na fondue, který je jinak nezbytný. Pokud ho tedy nemáte, je to ideální recept k tomu se s fondue seznámit a do budoucna do sady na fondue investovat. Ceny nejlevnějších, a přitom ještě kvalitních setů se pohybují okolo 800 Kč. Záleží i na tom, pro kolik osob je sada určena.

    Krémové z gorgonzoly


    Budete potřebovat pro 4 osoby: 100 g gorgonzoly, 100 ml mléka, 1 lžičku jedlého škrobu, 50 g nastrouhané goudy nebo edameru

    Doba přípravy: 10 minut

    Energetická hodnota: 610 kcal na jednu porci

     

    Postup:

  • Gorgonzolu zahřejte s polovinou mléka a roztavte. Sýr rozmačkejte metlou na šlehání a míchejte.
  • Kroztavenému sýru přidejte škrob rozmíchaný se zbývajícím mlékem. Za stálého míchání krátce povařte a nechte zhoustnout.
  • Pomalu přidávejte nastrouhaný sýr, roztavte a vmíchejte tolik mléka, aby byla sýrová hmota krémová. Podávejte s francouzskou bagetkou nebo bylinkovou ciabattou.
  •  
  • VARIACE

    Část mléka nahraďte pasírovanými rajčaty a okořeňte.

    Masové ve vývaru


    Budete potřebovat pro 4 osoby: 3/4 l masového vývaru, 100 ml bílého vína (podle chuti), 1 cibuli špikovanou 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, svazeček bylinek (např. estragonu, tymiánu, petržele), 400 g vepřového filé, 400 g debrecínských vuřtíků, 400 g syrové vepřové klobásky, sůl, pepř

    Doba přípravy: 20 minut

    Energetická hodnota: 785 kcal na jednu porci

     

    Postup:

  • Vývar, víno, špikovanou cibuli, bobkový list a bylinky podle chuti dejte do kotlíku na fondue, přikryjte a nechte asi deset minut vařit.
  • Vepřové filé nakrájejte na tenké plátky a debrecínské vuřtíky na dva až tři centimetry dlouhé hranolky. Klobásky vymačkejte ze střívek a vytvořte z nich kuličky. Vše úhledně upravte na mísu. Vývar postavte na stůl na hořák, naservírujte přísady na fondue a můžete začít.
  •  
  • CO K TOMU

    Bylinková omáčka: 200 g kysané smetany smíchejte s 1 až 2 lžícemi hořčice (záleží na ostrosti), se lžičkou nasekaného estragonu nebo lžicí kopru.
    Přidejte sůl a pepř.

    Chystáme fondue a grilování

    etiketa na talíři

    Scházet se u prostřeného stolu je možné nejen proto, abychom nasytili naše žaludky, ale i proto, že jídlo je zábava a společenská událost. U grilování nebo fondue to platí dvojnásob. Užít si obojí ale vyžaduje malou přípravu. S čím tedy počítat?

     

  • Při grilování počítejte s tím, že se někdo bude muset neustále věnovat grilu. Předem si ověřte, že máte dostatek dřevěného uhlí, funkční podpalovač a dostatek masa pro všechny zúčastněné. Maso si naložte alespoň den před grilováním, zvolit můžete i více různých marinád – někdo má rád ostřejší, jiný zase jemnější chuť. Chybět by neměl také dostatek pití a čerstvého pečiva, případně zeleninový salát.
  • Fondue jsou ideálním jídlem k „povídavému stolování“. Připravit si můžete fondue na mnoho způsobů – „klasikou“ jsou sýrové. Potřebovat budete speciální keramický či litinový kotlík s kahanem a několik dlouhých vidliček. V kotlíku rozpustíte sýrovou omáčku a vidličkou do ní namáčíte kousky pečiva, které si přímo vkládáte do úst.
  • Připravit si můžete i fondue masové nebo čokoládové. U masových fondue si v kotlíku rozpalte olej, do kterého vkládejte kousky masa a poté je namáčejte do některé z připravených omáček. Čím více omáček nachystáte, tím lépe. Vpřípadě čokoládových fondue se v rozpálené čokoládě máčejí kousky ovoce.
  •