Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tak se vařívalo v krajích - cikánská kuchyně

Pátrání po původní vlasti Romů bylo od středověku, kdy se objevili v Evropě, velkým úkolem pro historiky. Datum jejich příchodu do Evropy není možné přesně určit, protože se jednotlivé skupiny Romů rozptylovaly po Evropě nezávisle na sobě, každá svou cestou.

22.5.2007
SDÍLEJ:

Kuře po cikánsku.Foto: DENÍK/Archiv

V mnoha zemích je také pojmenovali podle jejich domnělého egyptského původu - Gitanos. V jižní a východní Evropě byli pojmenováni podle manichejské sekty kněží - Atsiganos, z čehož vznikla další skupina pojmenování - Zingaro (v italštině), Tsigane (ve francouzštině, Cigáni (ve slovanských jazycích) i české Cikáni.

První krok k odpovědi na otázku, kdo jsou Romové, učinil náhodou v roce 1763 maďarský student teologie Štefan Váli. Ten se v Holandsku v Leydenu setkal s několika Indy - Malabary, kteří tam byli na studiích medicíny. Váliho zaujala jejich podobnost s Romy, které dobře znal ze své vlasti.

Zapsal si víc než tisíc malabarských slov, která používali, a když se vrátil do vlasti, zjišťoval u Romů význam zapsaných slov. Byl překvapen podobností jazyků. Na tento začátek navázalo podrobné studium, kterému se věnovala řada lingvistů, historiků, etnologů. Indický původ Romů je dnes mimo jakoukoli pochybnost.

Romské ženy byly vyhlášené kuchařky, byť o vybavené kuchyni si mohly nechat jen zdát. Musely uvařit z toho, co kde sesbíraly, dostaly či našly. Jejich muži jen tak něco nesnědli. Potrpěli si na vydatné a dobře kořeněné pokrmy. Maso bylo běžnou součástí hlavního jídla.

 

 

Nadívané kuře po cikánsku

Suroviny:

50 g cibule na kostičky, 3 lžíce másla, 50 g dlouhozrnné rýže, 1/8 l vývaru, 2 lžíce oleje, 200 g kuřecích jater, 10 g krájených žampionů, 4 lžíce smetany, sůl, pepř, 1 kuře, 50 g slaniny, 1/4 l bílého vína, 2 lžičky solamylu

Postup:

Cibuli pokrájenou na kostičky poduste na 2 lžících másla, přidejte rýži a nechte zesklovatět. Zalijte vývarem a nechte 15 minut při nízké teplotě dusit. Na oleji krátce opečte kuřecí játra a houby, játra nakrájejte na kostičky. Obojí smíchejte s rýží a smetanou, osolte a opepřete. Kuře naplňte a zašijte. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pekáčku rozpusťte. Vložte kuře, potřete je máslem a pečte asi 45 minut při 200 °C, podlévejte vínem. Vypečenou šťávu uvolněte trochou vody. Zbývající víno a solamyl rozmíchejte, nechte přejít varem a ochuťte. Vhodnou přílohou jsou brambory.

 

22.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tvůrci filmu Touch me Not
6

Zlatého medvěda z Berlinale veze rumunský snímek Nedotýkej se mě

Stanislav Šulc.
65

Komentář Stanislava Šulce: Sebevražda hrozí dál. Ale jaká?

Lukáš Krajíček: Být součástí olympiády byl vrchol mé kariéry

/ROZHOVOR/ Má stříbrnou a dvě bronzové medaile z mistrovství světa, zahrál si v dresu Philadelphie finále Stanley Cupu, v Třinci vybojoval extraligový titul. Všechno ohromně cenné, ovšem před čtyřmi lety si Lukáš Krajíček splnil ten největší sen, startoval na olympijských hrách.

Duel Deníku: Má jít ČSSD do vlády s Andrejem Babišem?

/ANKETA/ ČSSD si na mimořádného sjezdu v Hradci Králové zvolila nové vedení. Předsedou se stal Jan Hamáček. Měl by se stranou jít do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše?

Ledecká, zvaná zlatá. Na letní olympiádě pojedu windsurfing, smála se

Českému multitalentu jménem Ester Ledecká už se na krku houpe druhá zlatá medaile z Pchjongčchangu. V sobotu ji převzala za své parádní vystoupení v paralelním obřím slalomu snowboardistek. Ester Ledecká se tak nesmazatelně zapsala do olympijské kroniky. Nejen té české, celosvětové.

Desítky lidí si v Praze připomněly oběti komunistického režimu

Několik desítek lidí si v sobotu odpoledne na Staroměstském náměstí v Praze připomnělo oběti komunistického režimu. Shromáždění do centra Prahy svolala platforma Bez komunistů.cz. Uspořádala ho v předvečer 70. výročí převzetí moci komunisty v tehdejším Československu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT