V mnoha zemích je také pojmenovali podle jejich domnělého egyptského původu - Gitanos. V jižní a východní Evropě byli pojmenováni podle manichejské sekty kněží - Atsiganos, z čehož vznikla další skupina pojmenování - Zingaro (v italštině), Tsigane (ve francouzštině, Cigáni (ve slovanských jazycích) i české Cikáni.

První krok k odpovědi na otázku, kdo jsou Romové, učinil náhodou v roce 1763 maďarský student teologie Štefan Váli. Ten se v Holandsku v Leydenu setkal s několika Indy - Malabary, kteří tam byli na studiích medicíny. Váliho zaujala jejich podobnost s Romy, které dobře znal ze své vlasti.

Zapsal si víc než tisíc malabarských slov, která používali, a když se vrátil do vlasti, zjišťoval u Romů význam zapsaných slov. Byl překvapen podobností jazyků. Na tento začátek navázalo podrobné studium, kterému se věnovala řada lingvistů, historiků, etnologů. Indický původ Romů je dnes mimo jakoukoli pochybnost.

Romské ženy byly vyhlášené kuchařky, byť o vybavené kuchyni si mohly nechat jen zdát. Musely uvařit z toho, co kde sesbíraly, dostaly či našly. Jejich muži jen tak něco nesnědli. Potrpěli si na vydatné a dobře kořeněné pokrmy. Maso bylo běžnou součástí hlavního jídla.

 

 

Nadívané kuře po cikánsku

Suroviny:

50 g cibule na kostičky, 3 lžíce másla, 50 g dlouhozrnné rýže, 1/8 l vývaru, 2 lžíce oleje, 200 g kuřecích jater, 10 g krájených žampionů, 4 lžíce smetany, sůl, pepř, 1 kuře, 50 g slaniny, 1/4 l bílého vína, 2 lžičky solamylu

Postup:

Cibuli pokrájenou na kostičky poduste na 2 lžících másla, přidejte rýži a nechte zesklovatět. Zalijte vývarem a nechte 15 minut při nízké teplotě dusit. Na oleji krátce opečte kuřecí játra a houby, játra nakrájejte na kostičky. Obojí smíchejte s rýží a smetanou, osolte a opepřete. Kuře naplňte a zašijte. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pekáčku rozpusťte. Vložte kuře, potřete je máslem a pečte asi 45 minut při 200 °C, podlévejte vínem. Vypečenou šťávu uvolněte trochou vody. Zbývající víno a solamyl rozmíchejte, nechte přejít varem a ochuťte. Vhodnou přílohou jsou brambory.