Nepohrdá s ní ani farmaceutický průmysl, který využívá na podzim sbíraný kořen.

Už středověcí mniši z pampelišky připravovali víno. Pročišťuje játra, má diuretické účinky a působí jako antirevmatikum. Pampeliška totiž čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť.

Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí. My bychom mohli využít květy a připravit si z nich med, víno nebo likér.

Sladké pochutnání

Na přípravu pampeliškového medu můžeme najít řadu receptů s různým podílem cukru a dalších složek. Jeden jsme pro vás vybrali.

Potřebujeme: 250 květů pampelišky, jeden pomeranč a citron, kávovou lžičku kyseliny citronové, litr vody a 1,2 kilogramu cukru.

Postup:

  • Květy řádně opereme, dáme do nádoby a zalijeme vodou, přidáme kyselinu a bez kůry pokrájené citrusy,
  • směs den máčíme, pak krátce povaříme, scedíme a zároveň pomačkáme květy,
  • potom v širokém kastrolu směs necháme za stálého varu odpařit na polovinu,
  • postupně, aby se nepřerušil var, vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí,
  • horký roztok plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Víno z květů

Potřebujeme: dva litry okvětních plátků květů, stejně vody, kůru z jednoho pomeranče, jeden citron, kousek kořene zázvoru, půl kávové lžičky pivovarských kvasnic, půl krajíčku chleba, kilogram cukru.

Postup:

  • Okvětní plátky dáme do větší nerezové nádoby, přelijeme vroucí vodou, překryjeme čistým plátnem, necháme tři dny stát a občas promícháme.
  • Vodu pak slijeme do jiné nádoby, přidáme nakrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citronu a vaříme půl hodiny.
  • Potom tekutinu slijeme, vychladíme, přidáme kvasnice namazané na chleba, necháme dva dny stát a přefi ltrujeme.
  • Roztok necháme dva měsíce zrát v nádobě, kterou můžeme opatřit kvasným uzávěrem.
  • Nakonec stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.

Likér z kořenů

Potřebujeme: 300 gramů květů a 200 gramů kořenů pampelišky, litr vodky a dvě lžíce cukru.

Postup:

  • Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme, nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou.
  • Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví.
  • Pijeme malou sklenku jako aperitiv před jídlem, přičemž před podáváním vložíme do nápoje půl tenkého kolečka citronu.