Například rostliny s výrazným aroma, jako dobromysl, levandule, majoránka, bazalka, tymián, máta a rozmarýna, vyžadují slunné a teplé stanoviště, a proto je pro ně nejlepší chráněná jižní strana osázená množstvím větších kamenů. Kameny zachytávají a kumulují hodně tepla, které z nich vyzařuje ještě dlouho po západu slunce.

Jen některé bylinky ovšem snášejí stín a vlhko (např. křen nebo máta peprná). Choulostivější druhy rostlin, jako např. bazalku a majoránku, musíme ještě chránit před chladem, proto je umístíme za okno nebo do skleníku. Ideální umístění záhonu s bylinkami je blízko domu, abyste je měli „stále po ruce“.

Skoro všechny bylinky se dají vypěstovat ze semene, ale některé je přeci jenom lepší koupit jako sadbu. U víceletých bylin stačí jen jedna rostlinka, kterou si pak namnožíte.

Bylinky jsou v pěstování nenáročné, ale chcete-li jim přilepšit, nepohrdnou ani organickým hnojivem nebo kompostem. Je třeba je sem tam vyplít a některé na zimu vyzvednout z půdy a nechat je přezimovat v domě, aby nepomrzly.

Bylinky netrpí často různými chorobami, neboť látky, které jsou v nich obsaženy, jim poskytují přirozenou ochranu.

Sklízejí se nejlépe dopoledne po odparu ranní rosy, ale v době, kdy slunce ještě tolik nepálí. Sbírají se ještě před rozkvětem, protože tehdy obsahují nejvíce éterických olejů a dalších látek. Natrhané byliny pak můžete uskladnit a uchovat různými způsoby. Nejčastějším je sušení, některé je zase lepší zamrazit a mnohé se také nakládají do octa nebo oleje.

 

Návod na bylinkový ocet

Budete potřebovat: ocet, bílé víno nebo vodu, bylinky: rozmarýn, tymián, kopr, estragon nebo česnek, chilli papričky a celý pepř.

Bylinky opereme a vložíme do láhve, podle chuti přidáme chilli papričky nebo pepř. Zalijeme jedním dílem octa s třemi díly bílého vína (nebo vody) tak, aby všechny bylinky a koření byly potopené. Láhev uzavřeme a necháme dva týdny tzv. táhnout. V kuchyni se dají využít jako čerstvé koření při přípravě teplých či studených pokrmů.

Když pak pěknou láhev vlastnoručně vyrobeného bylinkového octa opatříte ještě hezkým nápisem nebo vlastnoručně vyrobenou vinětou, máte milý dárek pro své přátele!