Kuřecí panini se sýrem a paprikou

Doba přípravy: 15 minut
Obtížnost: snadné
Kalorická hodnota: 554 kcal

Suroviny pro 2 děti: 2 menší bagety, 150 g sýra Cottage (anebo jinéhopřírodního sýra: Lučina, Imperiál, Žervé), 150 g kuřecích prsou, 1/2 červené papriky, 1/2 žluté papriky, 3 plátky ementálu, 2 lžičky olivového oleje, sůl

Postup:

1. Kuřecí maso důkladně omyjte, lehce osolte, ogrilujte na rozpálené pánvi a nakrájejte na šikmé tenké plátky. Papriky omyjte, osušte a pokrájejte
na proužky.

2. Bagetu podélně rozkrojte, obě poloviny namažte sýrem, případně mírně osolte.

3. Na spodní polovinu bagety nejprve rozložte plátky ementálu, pak kousky kuřecího masa a nakonec papriku.

4. Vše přiklopte horní polovinou bagety, rukama stlačte a pečte na grilovací pánvi lehce potřené olivovým olejem po každé straně cca 2-3 minuty.

NÁŠ TIP

Pokud máte doma sendvičovač, můžete podobným způsobem plnit a zapékat třeba i plátky toustového chleba. Pochoutka tak dostane jinou chuť, ale určitě si na ní děti smlsnou.

Citrusové croissanty

Doba přípravy: 20 minut
Obtížnost: střední
Kalorická hodnota: 522 kcal

Suroviny pro 4 děti: 300 g croissantového těsta, 150 g pomerančové zavařeniny se šampaňským vínem Mackays, hrst hladké mouky, moučkový cukr na posypání, kůra z limetky, citronu, mandarinky a pomeranče na ozdobení

Postup:

1. Croissantové těsto rozprostřete na pomoučený vál a válečkem ještě vyválejte.

2. Dál postupujte dle návodu na obalu těsta: Nakrájejte na trojúhelníčky, těsto lehce potřete marmeládou a croissanty zaviňte od širšího okraje směrem
ke špičce, která je navlhčená vodou. Nakonec potřete žloutkem.

3. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 12-15 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.

4. Upečené croissanty poprašte lehce moučkovým cukrem a ozdobte najemno nastrouhanou kůrou z dobře omytých citrusů.

NÁŠ TIP

Těsto nemusíte zavinovat do rohlíčků, ale stačí ho svinout vcelku a nakrájet na takzvané „šneky“.

Jogurt s fíky a vlašskými ořechy

Samotný jogurt

Doba přípravy: 15 minut
Doba zrání jogurtu: alespoň 8 hodin
Obtížnost: snadné
Kalorická hodnota: 222 kcal

Suroviny, které potřebujete pro 6 dětí: 1 l čerstvého plnotučného mléka, 3 - 4 lžíce přírodního smetanového jogurtu

Postup:

1. V hrnci ohřejte mléko asi na 65 °C, pak je nechte zchladnout asi na 40 °C a přimíchejte jogurt.

2. Směsi dodejte potřebnou chuť ingrediencemi podle vlastní volby a pak hrnec přiklopte pokličkou.

3. Připravte si teplou deku, na ni položte ubrus, na který postavíte nádobu s jogurtem, a pořádně ji zabalte. Můžete také postupovat tak, že směs
rozdělíte do čistých a vyhřátých zavařovacích skleniček s víčky, které rovněž zabalíte do deky. Jogurt by měl zvolna chladnout a zrát přinejmenším
osm hodin. Už naše babičky ho dávaly „spát“ na celou noc pod peřinu.

4. Hotový jogurt uložte do lednice.

Příprava fíků a vlašských ořechů

- čerstvé nebo sušené fiky (namočené přes noc v čaji) hrst vlašských ořechů

1. Fíky omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. V rendlíčku na lžíci vody je poduste cca 3 minuty.

2. Ořechy nasekejte nahrubo a nasucho je opražte nebo ogrilujte.

3. Fíky a ořechy nechte nejprve mírně zchladnout, přidejte je k jogurtu (viz příprava jogurtu), zabalte a nechte zrát.

NÁŠ TIP

Pokud chcete dosáhnout hustší konzistence jogurtu, můžete do něj přidat 2 lžíce sušeného mléka.