Historie obcí sahá až do 13. století. Názvy jako např. Rudná, Břidličná, Rýžoviště dosvědčují, čemu se tehdejší živitelé rodin nejvíc věnovali. Pokud nebyli vyloženě pod zemí, kutali aspoň na povrchu. Práce to byla těžká a tomu odpovídal i hornický jídelníček.

Skladba jejich potravy byla prostá, zato vydatná. Ženy horníků se staraly výhradně o rodinu a domácnost. Bylo zcela běžné, když rodina měla osm až dvanáct dětí, a všechny nakrmit je nebylo zrovna snadné.

U každé hornické chaloupky chovali na dvorku husy a slepice, na kamenitém políčku pěstovali pár řádků brambor, zelí, cibule a luštěniny. Ve chlívku nesmělo chybět prase, koza a ovce. V chalupách se zabíjelo vesměs dvakrát do roka. Nebyly lednice, tak se maso udilo, nakládalo do sádla či zpracovávalo na klobásy.

Hlavně aby prasátko bylo hodně tučné, sádlo a škvarky byly cennější než maso. Chleba se sádlem a cibulí nebo nakládaným zelím byla běžná svačina. Maso a klobásy se z velké části prodaly na trhu.

Recepty jsme upravili tak, aby se daly připravit i v panelákové kuchyni. Ato včetně domácích klobás, aniž by byla zapotřebí udírna.

Hornická pečeně s paprikovou náplní


Potřebujete: 800 g bůčku (kdo nerad tučné, může použít vepřovou pečeni), sůl, pepř, 1 paprikový lusk, 2 cibule, 50 g prorostlé slaniny, 2 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu.

Příprava: Plát masa na roládu osolte a opepřete (1 lžička soli a 1/2 lžičky pepře). Paprikový lusk rozkrojte na čtvrtky, odstraňte jádra, omyjte a nakrájejte.

Oloupanou cibuli a slaninu nakrájejte na kostičky. Vše potom smíchejte s rajským protlakem, osolte a opepřete.

Náplň rozprostřete na plát masa a srolujte. Pevně omotejte nití a svažte. Maso položte do vhodného pekáče, potřete olejem a dejte do horké trouby. Obracejte častěji, aby se stejnoměrně opeklo, během pečení podlévejte.

Pečte v elektrické troubě na 175 °C a v plynové na stupeň 2 až 3. Deset minut před dopečením pak ještě maso potřete kečupem.
Teplá i studená pečeně chutná s čerstvým chlebem.

Domácí klobása


Potřebujete: Hovězí (nebo skopový) ořez asi 60 g, vepřovou plec 500 g, 3 stroužky česneku, sůl, mletou papriku, černý pepř, pitnou vodu, 60 g sádla

Příprava: Opláchnuté maso umeleme nahrubo, přidáme česnek jemně utřený se solí, mletou papriku, pepř a pečlivě promícháme. Během míchání přiléváme studenou vodu a směs podle potřeby přisolíme. Vymíchanou směs plníme do připravených střev tak, aby klobása byla pěkně naplněná, nesmí však být přecpaná, aby později nepraskala.

Klobásy uzavřeme špejlí, kdo to nedokáže,může zavázat silnější nití. Uzavřené klobásy pečeme zvolna na sádle po obou stranách. Při podávání je podléváme sádlem s výpekem zbylým od pečení. Vhodná příloha je chléb nebo brambor.

Mandlové sušenky


Potřebujete: 250 g sádla, 125 g krupicového cukru, 2 vejce, 1 pomeranč (použijeme kůru i šťávu), 400 g hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku nebo jedlé sody, 200 g mletých, nasucho opražených mandlí, špetku soli, pečicí papír.

Příprava: Změklé sádlo ve větší míse dobře vyšleháme šlehačem na vysoké otáčky a postupně zašleháváme krupicový cukr, vejce, pomerančovou kůru a šťávu. Vydržíme šlehat ještě cca 3 minuty.

Do tuku vmícháme mouku smíchanou s jedlou sodou, mleté nasucho opražené mandle, přidáme špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout.

Na dobře pomoučeném vále rozválíme plát cca 1cm vysoký, formičkou vykrajujeme kolečka (o průměru asi 5,5 cm), poklademe na plech vyložený pečicím papírem a v dobře předehřáté troubě pečeme při 180 °C 15 minut dorůžova. Po vyndání z trouby necháme na plechu ještě chvilku vychladnout.



Příště ochutnáme KUCHYNI POVLTAVÍ