Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kulinářské toulky světem

Doba letních dovolených už je pryč, ale alespoň kousek z ní si můžete oživit nejen ve vzpomínkách, ale i v kuchyni. Přinášíme vám recepty a kulinářské zážitky ze tří světových kontinentů.

30.9.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ARCHIV

V thajské Pattaye dostanete v rybí restauraci košík. Projdete s ním kolem pultů s ledem a nepřeberným množstvím čerstvých ryb a mořských plodů. Vyberete si, co chcete mít na talíři, obsluha váš úlovek zváží a předá kuchaři. Vás odešle na molo, o které brnkají vlny a na něž se pomalu snáší noc. Vůbec tu nenecháte majlant – na božskou krmi si počkáte v plastových židlích u stolků ze stejného materiálu.

Chuťové buňky ale stejně slastně zamlaskají například na ostrově Kréta, když si o dovolené objednáte přímo u pláže řecký salát. Majitelka nevelkého občerstvení odběhne na svoji nedalekou zahrádku, očeše vonící čerstvá rajská jablíčka a okurky, které dochutí olejem, jenž pochází ze stromu patřícímu manželovi.

Na Krétě to byla letitá tradice – synové po předcích dědily olivové stromy v kopcích, dcery pozemky u moře. Všude v přímoří vás čeká výtečná zdravá strava. Ale co třeba v takovém New Yorku? V New Yorku brzy po ránu spatříte spoustu lidí, kteří letí do práce s přeslazenou koblihou v ruce jedné, zatímco v té druhé drží papírový kelímek, v němž je snad více rozpuštěného cukru než kávových zrnek. Poobědvat však mohou v zcela jiném duchu.

Na Manhattanu není burger králem

Na Manhattanu je snad na každém rohu bistro, jemuž vévodí předlouhá řada várnic, z jejichž obsahu zrak přechází. Čerstvé mrkvičky, rajčata, okurky, papriky vedle dušených baklažánů a žampiónů a příloh z brambor, rýže, polenty, kus-kusu i kukuřičných klasů. K tomu ryby na několik způsobů, kuřecí stehýnka i prsíčka. Nechybí ani mořské plody či několik druhů úhledně svinutých suši.

Stačí sáhnout po misce a naložit si, co hrdlo ráčí. Platí se podle váhy a drahé to rozhodně není. Zkonzumovat krmi lze přímo v bistru, pokud je však pěkně, daleko lépe chutná třeba na lavičce v Central Parku. Kdyby se vám ale po americkém burgeru zastesklo, čtěte dál – objevili jsme recept na jeho poněkud zdravější variantu.

V Algarve nechoďte na večeři sami

Pomyslně přeletíme Atlantický oceán a přistaneme v Portugalsku. A to na jihu v Algarve, cíli mnoha turistů, kteří se po celodenním vysilujícím zápase se zdejšími mohutnými vlnami a pálícím sluncem vydávají pozdě večer občerstvit do malých hospůdek. Neprohloupí, pokud z místních specialit ochutnají piri-piri, což je ostře kořeněný plátek kuřecího masa, anebo talíř sardinek, které v Algarve umějí upravit na nespočet způsobů.

Nejlepší je ovšem cataplana. Cataplana je hrnec, a to docela velký, takže je ideální, pokud jsou na jeho konzumaci dva. Když zvednete pokličku, ucítíte vůni ryb, mušlí, zeleniny a brambor. Každá restaurace na pobřeží přitom nabízí svoji nezaměnitelnou variantu. Co se chuti týče, nespletete se ani v jediné.

Sardinie miluje sele s vůní myrty

Na rybí pochoutky jsou mistři i na ostrově, pyšnícím se sto šedesáti dvěma malými smaragdovými plážemi – na Sardinii. Druhý největší ostrov Itálie má ale neméně zajímavé hornaté vnitrozemí, po němž se dodnes prohánějí stáda ovcí. Jejich pastevci v minulosti vynalezli delikatesu, bez níž se dnes neobejde jediná významná soukromá slavnost Sardů. Tou delikatesou je sele rožněné na roštu a provoněné bylinkami, jež rostou na místních stráních.

Selátko může mít nejvíce pět kilogramů a rožní se výhradně na dřevěném uhlí. Obloží se bylinkami, mezi nimiž nechybí myrta. Na sele se nesmí spěchat, opéká se zvolna, nasolená kůže se propeče až křupe, maso pod ní ale zůstává křehké. I na sardinském pobřeží turisté objeví restaurace, které tuto laskominu servírují. Obvykle ale jen o sobotách. Takové sele by bylo pro naše hospodyně velké sousto. Z prázdninových cest jsme proto pro ně vybrali recepty snazší i dostupnější.

Inspirace z dovolené – recepty

SARDINSKÝ RYBÍ KOTLÍK

pro šest porcí potřebujeme: 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 feferonku, 500 gramů rajčat, 1 sklenici suchého bílého vína, sůl, čerstvě umletý pepř, 250 gramů sépií anebo olihní, 1 kilogram mořských ryb a 12 plátků bílého chleba

Ve větší nádobě rozhřejeme dvě lžíce olivového oleje a podusíme na něm cibuli, česnek a fefronku, vše nasekané na drobné kousky. Poté přidáme na kostičky rozkrájená oloupaná rajčata. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Na pánvi osmahneme pokrájené sépie anebo olihně, poté je vložíme do nádoby s rajčaty a vínem. Zakryjeme pokličkou a třicet minut dusíme. Nakonec do nádoby vložíme vykostěné a pokrájené ryby a pozvolna dusíme ještě patnáct minut. Mezi tím si v troubě na sucho upečeme plátky bílého chleba. Ty vložíme do hlubokých talířů a přelijeme směsí z rybího kotlíku.
KRŮTÍ PRSA PO CHORVATSKU

pro čtyři porce potřebujeme: 500 gramů krůtích prsou, 300 gramů mladých tykviček, 100 gramů zelených oliv, 100 gramů černých oliv, 3 rajská jablíčka, 1 zelenou papriku, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1,5 dcl suchého bílého vína, čerstvě namletý pepř, sůl, 60 gramů strouhaného sýra

Krůtí prsa nakrájíme na kousky a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme spařená, oloupaná a na kostičky pokrájená rajská jablíčka. Vše osolíme, opepříme a dusíme. Mezitím si nakrájíme papriku a tykvičky, které jsme zbavili konců. Pokud máme k dispozici tykvičky mladé, neloupeme je, jinak ano. Napůl rozkrájíme také olivy. Vše přidáme ke krůtím kouskům s rajčaty, zalijeme vínem a dusíme, dokud zelenina nezměkne. Při servírování směs posypeme nastrouhaným sýrem – eidamem, ementálem nebo i parmezánem.
HAMBURGER S CIBULÍ

pro čtyři porce potřebujeme: 2 krajíce celozrnného chleba, 4 lžíce suchého bílého vína, 500 gramů libové hovězí kýty, zbavené veškerého tuku, 5 šalotek, 3 stroužky česneku, 2 cibule, pepř, sůl, 1 větší rajče, 4 listy salátu, 4 kusy bílého pečiva

Tento podomácku připravený hamburger obsahuje o 10 procent méně tuku než hamburger průmyslově vyrobený. Šalotka, cibule i česnek navíc pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Celozrnný chléb natrháme na kousky a zalijeme vínem. Přidáme nakrájenou šalotku, rozdrcený česnek, umleté hovězí maso, sůl a pepř. Směs dobře promícháme a vytvoříme čtyři hamburgery, které dáme grilovat. Na pánvi, jemně potřené olivovým olejem, osmahneme plátky cibule. V grilu ohřejeme rozkrojené pečivo. Na jednu část položíme list salátu, hamburger, orestovanou cibuli, silnější plátek rajčete, přiklopíme druhou částí pečiva a podáváme.

Autor: Jitka Stuchlíková

30.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Hledáme pizzaře/pizzařku 110 Kč/h. 26 500 Kč Hledáme spolehlivého pizzaře/pizzařku do pizzerie Euro v Ostravě. Zdravotnictví - Zdravotnictví Praktický lékař 52 000 Kč Praktičtí lékaři pro dospělé Lékař - vedoucí zdravotnického střediska. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 52000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Dále nabízíme možnost přiznání osobního příplatku (po uplynutí zkušební doby), 30 dnů dovolené, 5 dnů placeného indispozičního volna, možnost dalšího vzdělávání a další zaměstnanecké benefity (příspěvek na stravování, rekreaci, sport, kulturu apod.), Požadujeme způsobilost k právním úkonům, osobnostní způsobilost, bezúhonnost, dobrý zdravotní stav, vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu a specializovanou způsobilost k výkonu povolání lékaře v oboru všeobecné lékařství., Předpokládaný nástup dohodou., Písemnou žádost o přijetí do pracovního poměru, doplněnou o strukturovaný životopis přijímá oddělení personální (lze zaslat e-mailem).. Pracoviště: Věznice karviná, Fryštátská, č.p. 178, 733 01 Karviná 1. Informace: Gabriela Kociánová, +420 596 308 300. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 020 Kč Učitelé na 1. stupni základních škol (kromě v přípravných třídách základních škol). Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: znalost anglického jazyka pro výuku AJ na 1. stupni, plavecký kurz pro výuku plavání ve škole. , V případě zájmu se hlaste emailem. , Místo výkonu práce: ZŠ Žleby, Školní 190, Žleby. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola žleby, okres kutná hora, Školní, č.p. 190, 285 61 Žleby. Informace: Irena Marousková, +420 327 398 124. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 30 000 Kč Svářeči SVÁŘEČ CO2. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Svářeč co2 , , NÁPLŇ PRÁCE: , SVAŘOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ METODOU Co2, , POŽADUJEME:, - PRAXI V OBORU, - ORIENTACI VE VÝKRESOVÉ DOKUMENTACI, - PRŮKAZ SVÁŘEČE ČSN EN 135 (PLATNÉ), - SPOLEHLIVOST, , NABÍZÍME, - SMLOUVU NA HPP, - MOŽNOST UBYTOVÁNÍ , - MOŽNOST ZÁLOH, - MOŽNOST PŘESČASŮ, , PLAT:, OD 150,-/hod. čistého, po zapracování navýšení na 180 Kč / hod. čistého, , V případě zájmu volejte či pište na tel: 777 743 051 nebo zasílejte své životopisy na email : plzen@markmont.eu a nebo nás kontaktujte osobně na adrese: Markmont s.r.o. – Poděbradova 2842/1, Plzeň – Avalon Business centrum. Pracoviště: Markmont s.r.o. - plzeň, Poděbradova, č.p. 2842, 301 00 Plzeň 1. Informace: Nikola Paldusová, +420 777 743 051.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Karavana migrantů z Hondurasu.
1 11

Bezpečnostní hrozba. Trump vyzval armádu, aby zastavila karavanu migrantů

Miloš Zeman ve Sněmovně
AKTUALIZOVÁNO
14 15

Zeman omilostnil handicapovaného muže, který neplatil alimenty

Nový důkaz k vraždě saúdského novináře. V jeho oblečení se procházel dvojník

/VIDEO/ Kauza zavražděného saúdského opozičního novináře Džamala Chášukdžího se i nadále zamotává. Záběry z bezpečnostní kamery odhalily, že v den, kdy Chášukdží zmizel, odešel ze saúdského konzulátu muž, který byl oblečen do jeho šatů. Informovala o tom televizní stanice CNN.

Oslavy 28. října na Hradě: někteří politici a rektoři se jich nezúčastní

Někteří poslanci, politici nebo veřejné osoby se nezúčastní 28. října slavnostního vyznamenávání u příležitosti 100. výročí vzniku Československa na Pražském hradě. Část z nich dosud nedostala od hradního protokolu pozvánku, dalším přišla, ale svou účast na slavnostním večeru odmítají. Budou chybět například někteří zástupci Starostů a nezávislých či TOP 09, svou přítomnost už odmítli někteří rektoři.

AKTUALIZOVÁNO

Na oslavy 100 let Československa přijede i Merkelová. Sejde se s Babišem

Německá kancléřka Angela Merkelová přijede v pátek do Prahy na jednání s premiérem Andrejem Babišem. Oznámil to německý list Die Welt s odvoláním na mluvčího spolkové vlády Steffena Seiberta. Merkelová si návštěvou připomene 100 let československé samostatnosti. Ve stejný den do české metropole zavítá i francouzský prezident Emmanuel Macron.

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT