Je pátek 28. srpna a na chebské náměstí Krále Jiřího z Poděbrad přijíždí za velkých ovací Albrecht z Valdštejna.

V Chebu začínají Valdštejnské slavnosti 2009. Místo chlebem a solí je ale host letos vítán pozváním na knedlíkové hody.

Ty jsou nachystány v místě, kde byl opravdový Albrecht roku 1634 zavražděn, v domě dnešního Chebského muzea.

Tady totiž začíná výstava „Knedlík – Kloss – Knödel aneb knedlíkové nebe“, která je partnerským projektem Muzea města Deggendorf a Krajského muzea Karlovarského kraje, Muzea Cheb. A vedle slavnostního pohoštění je na programu také přednes básní a písní opěvujících knedlíky. Jde v převážné většině o překlady z němčiny, naši autoři se o knedlících zmiňují víceméně jen v próze.

Knedlík není český vynález

Ale vraťme se na začátek a opravme některá úvodní tvrzení. Tak za prvé knedlík nemusí být obyčejné jídlo, má nespočet variant i chutí a existují na něj stovky receptů; za druhé není jen český. Těžko někdo doloží, kde a kdo ho uvařil jako první.

V Deggendorfu, který leží kousek na jihozápad za Šumavou, se traduje pověst, že už v roce 1266 zahnala starostova žena hozeným knedlíkem špeha vojska našeho Přemysla Otakara II. Knedlíky tedy dobře znaly obě strany tehdejšího sporu.

„Až při práci na přípravách projektu výstavy jsem si plně uvědomila, jak oblíbeným pokrmem Čechů, Bavorů i Franků je knedlík,“ říká Eva Dittertová, ředitelka Chebského muzea. „Ale kromě toho ho mají rádi také ve Falci, na Slovensku, v Rakousku či Slovinsku.

Knedlík je skutečně součástí středoevropské sounáležitosti a dokladem často nejednoduchých vztahů mezi Čechy, Bavory i Němci. Poznávání a setkávání se stále živou historickou kulinární tradicí nás nutí k přemýšlení o všem, co nás spojuje a jak hluboko je zakořeněna v kultuře běžného života,“ popisuje ředitelka.

Knedlíkům evidentně rozumí: „Knedlík hraje různou roli i v kultuře a životě sledovaných regionů. Na rozdíl od českého prostředí, jsou knedlíky – ať už se jmenují kloß, knödel, knöpfe, gnedl, glöpfe, gnidla, gnedl, glöös, kniala, pfĺnnakniala, kartoffelpuffer či getzn – vrostlé do kulinární současnosti, populární a lidové hudby, mají svá muzea či expozice, jsou i součástí tradovaných místních pověstí. A to byl v českém prostředí minimální jev.“ Chebské muzeum se snaží tyto mezery zaplnit.

Pochvala od znalců potěší dvojnásob

Albrecht z Valdštejna, jeho doprovod, představitelé kraje, města i zahraniční hosté slavnostně otevřeli zajímavou výstavu, poté na nádvoří muzea okusili knedlíky na mnoho způsobů a pokřtili publikaci o knedlících.

Většina z hostů jsou nepochybně znalci kulinářského umění, a tak pochvala kuchařům byla zvlášť cenná. Vrchnost už se ale dávno rozešla a věnuje se svým každodenním povinnostem, chebská výstava však ještě nějaký čas potrvá. A tak o rozmanitosti knedlíků i jejich dobrotě je možné se přesvědčit na „vlastní chuť“.

Cheb nejsou jen knedlíky

Jak říkají autoři výstavy, v Čechách i v Bavorsku je knedlík považován za národní poklad. Cílem výstavy je ukázat, že tento poklad nemá hranice, že je naším společným dědictvím, které nezná jazykové ani územní rozdíly.

Když už budete v blízkých Mariánských Lázních, ve Františkových Lázních, v Lázních Kynžvart či jinde v okolí, navštívit Cheb stojí za to i z mnoha dalších důvodů. Ať je to valdštejnská expozice v muzeu, chebské náměstí nebo Chebský hrad a další památky. Bližší informace najdete na internetových stránkách www.tic.mestocheb.cz.

Akce v Chebu

Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Cheb Knedlík – Kloss – Knödel aneb Knedlíkové nebe
28. srpna 2009 až 10. ledna 2010

Otevírací doba:
Srpen–září: út–ne 9–17 hod., říjen–leden: st–ne 9–17 hod. (přestávka 12.30–13 hod.).
Výstava vychází z původní německé verze realizované v Deggendorfu a je rozšířena a doplněna o část českých reálií, velká pozornost je věnována chebskému regionu. Spolu s výstavou se uskuteční v prostorách muzea, ale i mimo ně celá řada akcí pro veřejnost, speciální programy jsou připraveny také pro školy.

19. září 2009 1. knedlíkový den

Tematické zaměření na knedlíky ovocné, karlovarské a houskové.

17. října 2009 Knihobraní 2009
9. ročník celostátního setkávání s knihami a lidmi kolem nich s podtitulem Toulky českou kuchyní.

14. listopadu 2009 2. knedlíkový den
Tematické zaměření na knedlíky bramborové, (naslano i nasladko). V rámci dne se uskuteční „Velký knedlíkový turnaj mezi školami“.

5. prosince 2009 Vánoční „knedlíkový“ advent

Vánoční tradice a zvyky, tentokrát rozšířené o sladkou knedlíkovou prezentaci.

9. ledna 2010 Slavnostní ukončení výstavy – Knedlíkové loučení
V masopustním duchu s podtitulem podle chebské pověsti – „Odchod trpaslíků z Chebu aneb Když jim hospodyně knedlíků nedají, musí odejít“ – bude výstava zakončena.

www.muzeumcheb.cz



Recepty z festivalu

Pasovský houskový knedlík
10 housek, smetana, 3 vejce, hrst hrubé mouky, 100 g másla, petrželka, sůl
Housky dobře promáčíme smetanou, přidáme 3 vejce, hrst hrubé mouky, najemno nakrájenou petrželku, asi 100 g polorozpuštěného másla a těsto dobře prohněteme a osolíme. Necháme odležet a navlhčenýma rukama tvarujeme do hladka kulaté větší knedlíky. Vkládáme do vařící vody a za občasného otáčení vaříme 12–15 minut.



Tvarohové ovocné knedlíky

350 g polohrubé mouky, 1 vejce, 250 g měkkého polotučného tvarohu, špetka soli
Tvaroh rozmícháme s vejcem, postupně přidáváme mouku a osolíme. Vypracujeme vláčné těsto a na pomoučeném vále rozválíme na plát. Podle velikosti ovoce vykrájíme kousky, do kterých omyté a vypeckované ovoce zabalíme. Pevně v dlaních umačkáme a zakulatíme. Ve vroucí, mírně osolené vodě je vaříme asi 7–8 minut. Vařečkou kontrolujeme, aby se u dna nepřichytily, dokud nevyplavou na hladinu.



Krupicový knedlík
180 g hrubší pšeničné krupice, ½ l mléka, sůl, 30 g másla, 4 žloutky,
2 žemle, 1 hrst osmažené suché krupice
Hrubší pšeničné krupice spaříme v litru vařícího mléka, přidáme sůl, máslo a vše dobře promícháme. Do vychladlého těsta přidáme 4 žloutky, které vmícháme jeden po druhém a hodně utřeme. Nakonec lehce vmícháme ze 4 bílků našlehaný tuhý sníh, 2 žemle na kostičky nakrájené, osmažené a malou hrst suché krupice. Ubrousek ve vodě namočený vyždímáme, potřeme máslem a v něm knedlík vaříme hodinu ve slané vodě.