I když se zapékání může zdát jako levná a rychlá varianta kuchyně, která využívá hlavně zbytků jiných jídel, příklady z jiných zemí svědčí o opaku.

Musaka je královnou řecké kuchyně a určitě nelze hovořit o úplně levném a rozhodně ne rychlém jídle. Vyrábí se několik hodin, každá její vrstva se totiž připravuje zvlášť. Koruna z bešamelové pěny také vyžaduje jistou dávku kuchařské zručnosti. Dalším důkazem proslulosti zapékaných jídel jsou italské lasagne.

Čím více fantazie máte, tím více variant jídel v pekáčcích či ve skleněných zapékacích miskách můžete vymyslet. Zapékat můžete opravdu cokoliv. Stačí si pamatovat jednoduché pravidlo. Základem je obvykle nějaká příloha, například brambory, těstoviny nebo rýže. Použít můžete i nepříliš vodnatou zeleninu, například mangold, který lze jednoduše zapéct se sýrem, s vajíčkem a se smetanou.

Další vrstvou by mělo být něco, co dodá celému pokrmu výraznější chuť. Je to proto buď maso, většinou mleté, do kterého se přidává koření, česnek a cibule, nebo zelenina, kterou je třeba předem tepelně upravit a osolit. Může to být třeba špenát, lilek, cuketa, rajčata, ale i kořenová zelenina, nebo dokonce ovoce – třeba v případě ovocných nákypů.

Poslední částí receptu je takzvané „pojidlo“, tedy to, co drží pokrm pohromadě, i když ho vyndáte z pekáčku. Například sýr, vajíčka, smetana, bešamelová omáčka nebo vše dohromady.

Ve vyšších zapékacích miskách je praktické přidat pojidlo, například sýr, mezi jednotlivé vrstvy jídla. Jako ozdoba na křupavý povrch je nejlépší použít čerstvé bylinky.Důležité je také vymazání pekáčku před pečením. Můžete ho jen vytřít tukem, pokud však chcete mít jistotu, že se jídlo nepřichytí, vysypte ho navíc strouhankou.

LOSOSOVÉ LASAGNE S BROKOLICÍ

Pro 4 osoby

500 g brokolice,
500 g filetů z lososa,
sůl, 3 až 4 lžíce citronové šťávy,
750 ml mléka,
8 lžic jíšky,
čerstvě mletý pepř,
dvě lžíce kopru,
tuk na vymazání mísy,
12 lasagní (nepředvařených),
50 g strouhaného ementaleru nebo goudy

Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky, koštály oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci přiveďte k varu dostatečně velké množství vody a brokolici v ní blanšírujte asi dvě minuty. Poté ji vyndejte a vývar z ní dejte stranou.

Rybu osušte, nakrájejte na kostičky, pokapte citronovou šťávou a osolte. Vodu z brokolice přiveďte k varu a krátce (stačí 2 až 3 minuty) v ní při střední teplotě povařte nakrájenou rybu. Poté ji vyndejte a zbavte pěny.

Z vývaru odměřte čtvrt litru, nalijte ho do hrnce, přidejte mléko a přiveďte k varu. Metličkou na sníh vmíchejte jíšku, nechte ji asi minutu povařit a ochuťte solí, pepřem a koprem.

Troubu předehřejte na 225°C. Vymastěte zapékací misku a střídavě do ní vrstvěte bešamelovou omáčku, lasagne, rybu a brokolici. Poslední vrstvu tvoří lasagne potřené bešamelovou omáčkou. Rovnoměrně posypte sýrem a v předehřáté troubě pečte 20 až 30 minut.



Výzva

Máte rodinný nebo krajový recept, o který byste se rádi podělili? Pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na adresu:

MOJE RODINA
Přátelství 986/19,
104 00 Praha-Uhříněves
nebo na e-mail mojerodina@denik.cz

Ty nejzajímavější odměníme knížkou.