Nadílka, dílny a jarmark na hradech

Tradiční dětský vánoční jarmark připravili na sobotu na hradě Šternberk. Od 10 hodin zde budou moci děti i rodiče vyrobit drobné vánoční dárečky, naučit se tradiční vánoční řemeslné techniky a připomenout si adventní tradice.

„Kdo bude chtít, může si vyzkoušet zdobení perníků, výrobu stojánku na svíčku nebo malování na sklo. Chybět nebudou ukázky řemesel a v rámci jarmarku bude připraveno vánoční občerstvení," prozradila kastelánka hradu Šternberk Helena Gottwaldová.

Prává adventní nálada ovládne po celý víkend také slavnostně vyzdobený hrad Bouzov, kde se diváci setkají se svatou Barborou, svatou Lucií nebo svatým Ambrožem. Kromě toho si nejmenší odnesou také klasickou mikulášskou nadílku.

„Průvodci v kostýmech provedou návštěvníky hradem a povypráví pár zajímavostí z vánočních zvyků. Poté děti netradičně odmění matička Mikuláška a celý okruh zakončí ukázka štědrovečerní večeře," uvedla kastelánka hradu Bouzov Zuzana Šulcová.

U Trojice pohádky a rock´n´roll

Hned dvě pohádková představení jsou v sobotu po obědě na programu Vánočních trhů na olomouckém Horním náměstí.

Ve 13:30 tam divadlo Emillion uvede Čerta a Káču, o hodinu později pak soubor sehraje představení O Zlatovlásce.

Zahřát se u svižných rytmů pak bude možné od 16 hodin, kdy to u Trojice rozjede populární Rock ‚n' Roll Band Marcela Woodmana, od půl sedmé pak sobotní hudební program uzavře YO YO Band.

Mikulášská jízda tramvají

Tramvaj s Mikulášem, čerty a anděly bude v sobotu zastavovat na občasné zastávce v Sokolské ulici a dále na Žižkově náměstí, Hlavním nádraží a koneční je v Pavlovičkách.

Po několikaminutové pauze se vrací z Pavloviček do centra přes Hlavní nádraží, Tržnici a končí na Náměstí Hrdinů. Mikulášská jízda je pro rodiče s dětmi bezplatná. Poprvé se vyjede v 10.12 hodin ze Sokolské ulice a poslední tramvaj se pak vypraví v 17.12. VÍCE INFO ZDE…

Parním vlakem na sever a zpět

V sobotu 7. prosince se můžete vydat také na jízdu mikulášským parním vlakem. Ten pojede po okružní trase z Olomouce (odjezd 9:29) přes Červenku (10:02), Mohelnici a Zábřeh do Šumperka (11:48), odkud bude odpoledne (odjezd ze Šumperka 13:03) pokračovat přes Uničov (14:06) a Šternberk (15:07) zpět do Olomouce (15:50).

Vlak potáhne nablýskaná parní krasavice řady 534.0 železničáři přezdívaná Kremák. Ve vlaku nebude chybět Mikuláš se svojí družinou, přidá se i čert a společně podarují sladkostmi všechny hodné děti. Po cestě se bude možné občerstvit v jídelním voze.

„Po příjezdu vlaku zpět do Olomouce bude od šestnácti do sedmnácti hodin navíc otevřená expozice historických vozidel v depu v Táborské ulici," pozvala k účasti mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Jízdné v jednom směru přijde dospělé na sedmdesát korun, děti od šesti do patnácti let zaplatí třicet korun. Zpáteční jízdenka stojí sto čtyřicet korun pro dospělé a pětašedesát korun pro děti.

Čertí rej v zoo na Sv. Kopečku

Na čertí rej se v sobotu mohou těšit návštěvníci olomoucké zoo na Svatém Kopečku.

„V 16 hodin jsou vítáni malí i velcí rohatí. Dospělí, kteří přijdou v masce, mohou projít branou zahrady za dětské vstupné," lákala mluvčí zoo Iveta Gronská.

„Pro všechny hladové pekelníky je připravena speciální nabídka občerstvení v podobě Nebeského závinu, Čertovské klobásy, Andělského nebo Ďáblova punče. Nejkrásnější masky budou oceněny," informovala mluvčí.

Vrbátecké vepřobraní s čertovskými tanečky

Spojit vánoční atmosféru s ochutnávkou dobrot se rozhodli ve Vrbátkách, kde se v sobotu koná Vrbátecké vepřobraní.

Zabijačka s hudebním doprovodem v podání Vrbátčanů vypukne od třinácti hodin, o dvě hodiny později bude v Centru volného času probíhat pro děti Mikulášská diskotéka se soutěžemi, čertovskými tanečky na andělskou hudbu a s mikulášskou dílnou.

Program zakončí v sedmnáct hodin rozsvícení vánočního stromu a o hodinu později ohňostroj.

V DDM se bude vyrábět z Fima

Poslední dílnu podzimních rukodělných workshopů pořádá v sobotu 7. prosince Dům dětí a mládeže v Olomouci, na třídě 17. listopadu.

Účastníci si vlastnoručně vyrobí šperk pro sebe či někoho jiného.

„Tentokrát se bude vyrábět především s polymerové hmoty Fimo. Lektorka účastníkům předvede různě náročné techniky," píše v pozvánce garant akce Radek Ježowicz z DDM.

Akce se koná od 13 do 16 hodin a je vhodná pro děti i dospělé. Cena kurzu je 150 korun.

Pondělní Vintage.Market ve Wurmově 

Bleší trhy Vintage.Market­.Olomouc pokračují, ten jedenáctý předvánoční se odehraje v pondělí. V kulturním a komunitním prostoru na adrese Wurmova 7 bude kromě lovení veteše také možné zapojit se do některého z připravených workshopů. Na programu je například výroba textilních broží, smaltovaných šperků, diářů nebo čokolády podle sicilské receptury.

„Blešák" potrvá od 16 do 20 hodiny, vstupné je dvacet korun.

Na vánočním koncertě v Litovli zahrají Nezmaři

Velký vánoční koncert s oblíbenou skupinou Nezmaři a stovkou dalších účinkujících připravili na neděli ve Velkém sále Záložny v Litovli. V první části tohoto výjimečného vystoupení zahraje posluchačům symfonický orchestr a dívčí pěvecký sbor Základní umělecké školy v Uničově. K němu se poté přidá smíšený pěvecký sbor Senzakord.

„Po koncertu tohoto velkého tělesa zahraje kapela Nezmaři a v poslední části si návštěvníci vyslechnou společné vystoupení všech zpěváků a muzikantů," řekla ředitelka Městského klubu Litovel Kateřina Vogelová.

Jedinečný hudební zážitek si posluchači mohou vychutnat od 18 hodin. Vstupné je 220 korun.

Hanácká Rovina rozezpívá Týnec i Bystřici

Známý Hanácký mužský sbor Rovina čeká v neděli adventní dvojkoncert.

V 15 hodin vystoupí ve Velkém Týnci v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Spolu s Rovinou se předvede i Folklorny súbor Hájiček ze Slovenska a národopisný soubor Týnečáci.

Lidové skladby i písně období adventu zazní také od 18 hodin ve Velké Bystřici v kostele Stětí sv. Jana Křtitele. Zazpívá Rovina, Hájiček a Cimbálová muzika Záletníci.

Rošťáci se utkají v Tršicích

Mikulášská nadílka s čerty, anděly, spoustou her a sladkých odměn čeká v neděli na malé návštěvníky sálu Radnice v Tršicích. Hodné i trochu zlobivé děti si mohou od 14 hodin zasoutěžit v zábavných disciplínách nebo si zatančit na písničky od DJ Waizi. Občerstvení je zajištěno. 

Pečení perníčků v Charvátech

Vůně perníčků, které polahodí i lidskému zraku, zaplní v sobotu odpoledne prostory fary v Charvátech na Olomoucku. Uskuteční se zde vánoční výstavka, která kromě uvedených cukrovinek představí i další vánoční výrobky. V rámci akce, která se koná od 15 do 18 hodin, si budou moct zájemci odnést domů také vlastnoručně vyrobené ozdoby, svícny a svíčky ze včelího vosku. Vstupné do dílny stojí dle spotřeby materiálu od 25 do 50 korun.

Mikulášská veselice v Těšeticích

Mikulášskou veselici pro děti i dospělé pořádají v sobotu 7. prosince v Těšeticích na Olomoucku. Začátek je ve 14 hodin v místním kulturním domě. Na programu je kulturní vystoupení žáků z místní základní školy. Nebudou chybět ani ukázky sportovního aerobicu, soutěže pro děti, malování na obličej a diskotéka.

O nadílku se postará Mikuláš, večer završí slavnostní ohňostroj. Pořadatelé připravili bohaté občerstvení, zvou na vánoční punč a voňavé perníčky. Vstupné pro dospělé je 50 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma.