„Bojujeme doslova o každého jednotlivce, který by na tábor vyjel," přiznala ředitelka Domu dětí a mládeže v Orlové Jana Šertlerová.

Nové děti se prý daří přitáhnout těžko. „Cena táborů je zřejmě pro rodiče vysoká, nicméně na pokrytí ubytování, cesty a stravy je to základní nutnost," řekla Šertlerová.

Například za desetidenní pobyt dítěte na táboře zaplatí rodiče i přes tři tisíce korun. A to se opravdu některým zdá moc.

„V dnešní době je to hodně peněz, navíc tady na Karvinsku. Za tři a půl tisíce bych dítě na tábor neposlala," svěřila se Soňa Baselidesová.

K tomu se přidává i další maminka, Petra Žáková. „Dcera na tábory jezdí, ovšem ne každým rokem. Peníze nejsou zanedbatelné, proto ještě uvidíme, zda ji pošleme i letos," odpověděla Žáková.

Tiše závidět mohou zaměstnancům některého z velkých místních průmyslových podniků. Ty totiž na rekreaci dětí svých zaměstnanců přispívají. Například karvinská firma ArcelorMittal Tubular Products (bývalý JÄKL) dává svým zaměstnancům na táborový pobyt dětí až 2000 korun. OKD pak dětem pracovníků přispívá na letní tábory nebo ozdravné pobyty 70 procent z ceny akce až do výše 2200 korun. „Děti zaměstnanců mohou využít i nabídek táborů, které zprostředkovávají odborové organizace," uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

V kurzu jsou proto i letos takzvané příměstské tábory. Děti do nich docházejí zhruba týden přímo v místě svého bydliště. Hrají hry a soutěží, mají zajištěnou stravu, vyjedou i na jeden celodenní výlet. Cena za tábor se pak pohybuje do tisíce korun.

„Přizpůsobili jsme se zájmu a rozšířili nabídku příměstských táborů. Letos jich nabídneme v různých termínech až jedenáct," uvedla Julie Sladkowská ze střediska volného času Juventus v Karviné. Dodává ale, že v jejich středisku upadající zájem o výjezdové tábory nezaznamenali.

Stejnou cestou se vydali i v Českém Těšíně a Orlové, kde se na táboření v přírodě hlásí dětí méně. „Kvůli financím rodiče vyhledávají tábory ve městech, proto jich letos nabízíme více. V minulosti jsme kvůli neobsazenosti museli některé výjezdové tábory rušit. Alternativou tedy jsou příměstské tábory," sdělila ředitelka DDM v Českém Těšíně Eva Juricová.

Podle ní je i stále těžší děti na tábory přilákat. „Už neslyší jen na to, že se jede do přírody na hory. Jsou náročnější a musíme je umět zaujmout. Musíme se chytit trendů, čerpat náměty z filmů a internetu," dodala Juricová.

Například v Karviné se tak v příměstských táborech mohou děti těšit na celotáborové hry ze života Šmoulů nebo Spidermana. Filmová či historická dobrodružství však na ně čekají i na táborech v přírodě.

Středisko volného času Asterix v Havířově hlásí plno na rekondičně ozdravných pobytech s dotací magistrátu a týdenních odborných soustředěních. U dalších pobytových táborů jsou ještě volná místa.

„Je zřejmé, že se pro rodiče stává při volbě jedním z rozhodujících faktorů nejen tradice a kvalita, ale i cena. Proto jako novinku na letošek připravujeme i týdenní pobytové tábory, které jsou samozřejmě levnější," přiblížila ředitelka Asterixu Eva Kiedroňová.

JAN OLŠAR, JOSEF PINTÉR