„Začalo v roce 2009 výměnou okna, družstvo nám nabídlo dvě firmy, které nám to měly udělat za 5 nebo 5,2 miliony korun. Když jsem si ale sám udělal průzkum, zjistil jsem, že reálná cena je něco přes dva miliony," řekl předseda samosprávy Jan Brečka.

Vedení družstva se prý nelíbilo, že si nájemníci sami vybírají zhotovitele do výběrového řízení, dokonce jim prý tvrdilo, že za tu cenu to udělat určitě nepůjde. „Komické je, že nakonec nám do výběrového řízení sami navrhli firmu, která měla ta okna udělat za cenu levnější, než jsme navrhli my," dodal Jan Brečka.

Družstvo pak popisuje jako konspirativní společnost, kde je všechno tajné. „Když chcete informace, na které máte právo, tak je musíte pracně dolovat, z jednání si nesmíte nic odnést nebo si dělat zápisky," uvedl předseda samosprávy.

Spor vyvrcholil na začátku května, kdy chtěli obyvatelé vchod zateplit. Výsledek? Družstvo jim prý nabídlo svých pět firem a nabídku samosprávy ignorovali.

„Prostě si vyberou firmy ze svého registru a nás vůbec neberou v potaz. Přitom ve stanovách je jasně řečeno, že samospráva je oprávněna navrhnout tři firmy a technický úsek další dvě, porušovali tak vlastní stanovy a směrnice schválené shromážděním delegátů. Už se to táhne od loňského léta. Přitom to zateplení potřebujeme jako sůl, v některých bytech je plíseň nebo tam zatéká," vysvětlil Jan Brečka s tím, že kamenem úrazu byly opět finanční náklady rekonstrukce zatímco společnosti, které nabídlo družstvo, by vchod zateplily za 4,6 až 5,2 miliony, firmy nájemníků by podle něj stejnou práci provedly za zhruba 3,5 milionu.

Jednání vlastníka nechápe ani Monika Mikulová, která ve vchodě také bydlí. „Nechápu, proč nám to nechtějí dovolit a dělají takové šílené obstrukce. Zvlášť když na firmy, které jsme si vybrali, jsou tak dobré reference," kroutí hlavou žena.

Podle předsedkyně družstva Kamily Juráškové není Jan Brečka vlastníkem objektu a zodpovědnost je na vedení družstva. „Bohužel jsme se v minulosti setkali s tím, že některé firmy, které nabízely své služby za nižší ceny, odvedly svou práci nekvalitně," uvedla Kamila Jurášková.

Také proto prý vedení družstva chce, aby práce prováděly pouze ověřené společnosti. „Také proto jsme se rozhodli zúžit počet firem, které pro nás provádějí tyto práce," dodala předsedkyně družstva s tím, že obyvatelé vchodu si mohou vybrat kteroukoli společnosti z registru.