Již v minulosti se kvůli podobnému kšeftování dostal do konfliktu se zákonem a Okresní soud v Ostravě mu tehdy vyměřil podmíněný trest. Muž si ale soudní shovívavost vysvětlil po svém a znovu se pustil do obchodování. Po novém zadržení na něj byla uvalena vazba. Na soud tak nyní čeká ve vazební věznici. K případnému trestu mu navíc zřejmě přibude i předchozí podmínka.

Skrýše

V paměti policistů zůstává jeho první zatčení z roku 2010. Tehdy při domovní prohlídce našli v bytě desítky kradených autorádií schovaných na nejrůznějších místech, například – v dětském pokoji, ložnici nebo dokonce i v pračce.

Nynější zatčení sice nebylo doprovázeno odhalováním nejrůznějších skrýší, ani tentokrát však nebyla nouze o zvláštnosti. Ve chvíli, kdy policisté prováděli domovní prohlídku, se příbuzná zadrženého muže pokusila schovat jednu z podezřelých věcí do županu, který hodila do pračky. „Z minula jsme už věděli, že pračka jim sloužila jako úkryt. Proto jsme se nenechali zmást. Bylo nám jasné, že jde pouze o další pokus. To se záhy potvrdilo. V županu opravdu byla jedna z těch věcí," řekl Deníku kriminalista obeznámený s případem.

Právě překupníkům se policisté snaží věnovat zvýšenou pozornost. „Nejde jen o to chytit zloděje, kteří vykrádají auta nebo různé objekty. My se musíme zaměřit i na navazující článek, a tím jsou právě překupníci, kteří od nich věci odebírají. Když budou mít zloději problém udat kradené věci, může se počet vloupání snížit," řekl kriminalista.

Vykrádači

Spolu s překupníkem policisté zadrželi i tři muže ve věku od osmadvaceti do pětatřiceti let, kteří sami nebo v různých sestavách vykrádali zaparkovaná auta. Brali zejména navigace, jejichž cena se pohybovala v řádech desetitisíců korun, nejčastěji od padesáti do osmdesáti tisíc korun. Specializovali se na značku Columbus, zaměřovali se také na vestavěné navigace ve vozidlech značky Škoda. Předběžná škoda byla vyčíslena na 1,3 milionu korun. Není však vyloučeno, že konečná suma by mohla být ještě vyšší.

S navigacemi zloději spěchali k překupníkovi, od kterého dostali zlomek skutečné ceny. Většinou odcházeli s několika tisíci korunami.

Ke krádežím mělo docházet od prosince loňského roku do letošního května. Jeden z pachatelů (35 let) se na dráhu zločinu vydal jen dva týdny poté, co byl propuštěn z vězení, kde si odpykával předchozí trest.

Policisté zatím evidují sedmnáct případů, jejich počet se ale může zvýšit. Kriminalisté našli různé věci, u kterých se jim nepodařilo zjistit majitele. Jednalo se o navigace, autorádia či fotoaparát. „Žádáme občany, kteří věci na fotografiích poznali, aby nás kontaktovali na lince 158 nebo volali přímo kriminalistům na telefonní číslo 974 726 809," řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Muž, který měl vykupovat navigace, je obviněn z podílnictví. Hrozí mu až šest roků vězení. Zloději čelí obvinění z trestného činu krádeže. Někteří by ve vězení mohli strávit až osm let.