Vedení města tak vyšlo vstříc lidem, kteří své dluhy řádně splácí, ale dostali se do problémů. „Dlužníkovi, který splácí své závazky pravidelně podle splátkového kalendáře, budou poplatky z prodlení počítány pouze do výše jistiny dluhu," sdělila Zuzana Šmídová z odboru majetkového Městského úřadu Bohumín. Dříve přitom mohlo penále růst neomezeně.

Kromě toho se upraví podmínky pro prominutí poplatků z prodlení. „Pokud občan podá žádost, bude mu penále prominuto v takové výši, kterou uhradil. Minimálně ale musí uhradit deset procent z vypočtených poplatků do tří měsíců od podání žádosti," dodala Zuzana Šmídová s tím, že žádost, podaná na majetkový odbor, musí být písemná a musí obsahovat odůvodnění, co vedlo ke dluhu.

Poplatky promíjejí také v Orlové

Podobným způsobem vyšli letos svým nájemníkům vstříc také v Orlové. ,,Už v lednu jsme se zabývali současnou složitou celostátní situací a tím, že mnoho lidí se dostává do neřešitelné situace a po uhrazení nájemného bytu a služeb spojených s užíváním bytu jim zůstává neúměrný dluh ve formě poplatků z prodlení," informovala zastupitelka Dagmar Klimecká. Pokud dlužníci nemají jiný závazek vůči městu, zaplatili jistinu a náklady řízení a do tří měsíců uhradí alespoň dvacet procent dlužné částky poplatku z prodlení, mohou o prominutí písemně zažádat. „Schválená pravidla mohou být chápána i jako jakási amnestie pro dlužníky, kteří splní předjímaná kritéria," uvedl místostarosta Miroslav Koláček.

Individuálně dluhy odpouštějí také v Havířově. „Pokud dlužník se správcem bytového fondu komunikuje, má opodstatněné důvody k tomu, že řádně nějakou dobu neplatil a dluh na nájmu se snaží podle splátkového kalendáře splácet, může správce dlužníkovi odpustit až polovinu zákonného poplatku," informovala mluvčí Havířova Eva Wojnarová.

Podle mluvčí Karviné Šárky Swiderové nemají s dluhy z nájemného v Karviné velký problém.

Většinu bytů už totiž vedení města prodalo a s dlužníky se často vypořádala družstva. „Dosud užívá městský byt 181 lidí, kteří dluží na nájemném. Tyto případy jsou v řešení," sdělila Šárka Swiderová s tím, že dluhy jsou ve výši 2,4 milionu korun.

Vzhledem k tak malému počtu dlužníků město toto plošné odpouštění nepraktikuje.