Několik let docházela paní Helen do třinecké nemocnice na oddělení ošetřovatelské péče, kde se starala o pacienty, kteří zde byli hospitalizováni a vyžadovali dlouhodobou ošetřovatelskou péči.

Protože se chtěla věnovat starším lidem, rozhodla se, že se přihlásí do nového dobrovolnického projektu, který od začátku června funguje ve Slezské diakonii. „Mám k těmto lidem blízko, snažím se jim porozumět v jejich životní situaci, v jaké se nacházejí. Chci jim zpříjemnit čas, který je pro ně nekonečně dlouhý," svěřila se žena.

Pracovníci Slezské diakonie se rozhodli v rámci projektu Mobilní hospic rozjet službu doprovázení pro umírající a pozůstalé. „Projektu předcházely praktické zkušenosti některých pracovníků Slezské diakonie, které získali v zahraničí v rámci projektu Hospicová práce v partnerských zemích EU, jehož cílem byla právě výměna zkušeností v oblasti hospicové péče například v Německu, Polsku nebo na Slovensku," vysvětlila pozadí vzniku manažerka projektu Mobilní hospic Hana Adamčíková.

Podle ní je služba primárně určena především umírajícím a také jejich rodinným příslušníkům.

Dobrovolníci by měli docházet především do jejich domovů. „Ale své aktivity poskytujeme také v hospicích, nemocnicích či domovech pro seniory," informovala Hana Adamčíková.

A jak vlastně pomoc dobrovolníků vypadá? „Konkrétní činnosti mohou být zaměřeny na naslouchání, rozhovor, poslech hudby, zpívání, ruční práce, procházky, předčítání, ale už jen samotná přítomnost dobrovolníka je přínosná bez jakékoliv další činnosti," dodala manažerka projektu.

Individuální přístup ke každému klientovi

Veškeré aktivity jsou podle jejích slov nastaveny dle potřeb klienta tak, aby byla zachována důstojnost klienta a rovný přístup. To potvrzuje i paní Helen. Také ona si myslí, že průběh služby musí být u každého klienta individuální. „Někdy stačí jen držet nemocného za ruku a tiše se modlit, jindy klientovi čtu, zpívám, povídáme si spolu, jdeme na procházku, nebo i vyrábíme nějaké malé věci, jako jsou přáníčka, nebo třeba lepíme a vystřihujeme obrázky," dodala dobrovolnice.

Dobrovolníci, kteří budou docházet za umírajícími a pozůstalými, mají za sebou padesát hodin teoretické přípravy a dalších 15 hodin praxe v hospicích.

„Vzdělávání probíhalo v Třinci a celková osvěta projektu byla zaměřena na oblast Těšínsko, Třinecko, kde je dobrovolnická činnost zastoupena v nízké míře," uvedla Hana Adamčíková s tím, že službu poskytují zcela zdarma.