Jedna z nejvýraznějších a zároveň nejohroženějších kulturních památek v Ostravě. To jsou bývalá městská jatka historicky a architektonicky cenný komplex budov z režných cihel, který stojí poblíž ulice Stodolní v centru města. Plánů na jejich záchranu bylo už několik, žádný se zatím nepodařil uskutečnit. Nyní je tady další snaha bude úspěšná?

„Začal jsem jednat se společností Bauhaus o tom, že by bývalá jatka prodali městu. V polovině srpna máme naplánovánu další schůzku. To, že se vůbec začalo seriózně jednat, vnímám jako zlom. Vše je ale teprve na počátku. Pokud by byl běh za opravou jatek maraton, tak jsme si před chvílí zavázali tretry a jsme někde na třetím kilometru," naznačil Deníku aktuální situaci Lukáš Semerák, radní Moravské Ostravy a Přívozu.

O osud jatek se zajímá jednak jako člen vedení centrálního ostravského obvodu, jednak jako občan, který bydlí poblíž této památky a její stav mu není lhostejný. Jednání s Bauhausem jsou podle něj vstřícná. Stejně pozitivně hodnotí i komunikaci s primátorem Petrem Kajnarem o tom, jestli by město vůbec o pořízení komplexu cihlových budov stálo.

Ostravská jatka.

Památka, kterou stojí za to zachránit

„O koupi jatek se snažíme jednat už několik let. Je ale pravda, že pan Semerák má v tomto směru lepší možnosti. Pokud by bylo možné je za rozumnou cenu odkoupit, tak bych udělal vše pro to, aby se to povedlo. Je to památka, kterou stojí za to zachránit," reagoval Petr Kajnar.

Radní obvodu Semerák i primátor města Kajnar se navíc shodují v tom, že by jatka měla sloužit lidem jako veřejný prostor. Nad jejich případnou cenou ale stále visí otazník vzhledem k atraktivitě místa je však Bauhaus určitě prodá za cenu v řádech několika milionů korun.

Co naplat, že je v polovině devadesátých let minulého století získal od radnice Moravské Ostravy a Přívozu za šedesát tisíc korun jako „bonus" ke kupovaným okolním pozemkům, na kterých postavil svůj hobbymarket s parkovištěm. Za tyto pozemky tehdy zaplatil bezmála čtyřicet milionů.

Naděje pro chátrající jatka

„Na pořízení městských jatek a hlavně na jejich rekonstrukci by se určitě daly sehnat prostředky z evropských fondů. Vzhledem k tomu, že se nacházejí u vlakové zastávky Stodolní, mohly by být moderní branou do centra Ostravy. Zázemí by tam mělo informační centrum, vznikly by tam prostory pro neziskový sektor, který by například podporoval mladou kulturu. To jsou ale zatím jen úvahy," nastínil možné využití chátrající památky Lukáš Semerák.

Nejnovější snahu o záchranu jatek podporuje i Helga Kozelská Bencúrová, ředitelka ostravské pobočky Národního památkového ústavu.

„Zatím nás nikdo nekontaktoval. Ale pokud nějaká jednání skutečně jsou, tak je to jenom dobře a my jakoukoli snahu dát jatka do pořádku vítáme," řekla Deníku Kozelská Bencúrová. Dodala, že by si dokázala představit z jatek třeba i univerzitní budovu, jak se dříve uvažovalo, nebo také výstavní síň. „Důležité ale bude, aby se tentokrát skutečně něco posunulo a nezůstalo pouze u jednání," uzavřela.