Na zkušenost s poničeným a vykradeným autem nevzpomíná mladý muž z Orlové, který si přál zůstat v anonymitě, rád. Vznikla mu tehdy škoda za více než deset tisíc korun. Vůz měl přitom zaparkovaný na placeném parkovišti a vzdálil se jen na hodinu.

„Zaparkoval jsem vpodvečer na placeném parkovišti v Ostravě za Elektrou a šli jsme s přáteli na výstavu. Když jsme se vrátili, čekal nás vypáčený zámek u spolujezdce. Obhlédl jsem auto a zjistil, že chybí zbrusu nové autorádio, elektrická basová kytara a peněženka s doklady, kterou tam nechal kamarád jen tak ležérně na sedadle. Jeho hloupost, že ji tam nechal ležet, moje hloupost, že jsem auto nezkontroloval," popsal zážitek okradený muž.

Nejedná se přitom o výjimku. Moravskoslezský kraj je v celé České republice na nelichotivém druhém místě, co se týká vykradených aut. Před ním už je jen hlavní město Praha. Zloději jsou aktivnější právě v lokalitách velkých měst. „Výsledky samozřejmě korespondují se zalidněností, počtem velkých měst, hustotou aglomerace či počtem velkých parkovacích ploch v daném kraji," vysvětlil Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny.

Počet vloupání do aut stoupl také v některých městech na Karvinsku. Zatímco například v roce 2010 řešili policisté v Karviné 149 vykradených vozů, následující rok už jich bylo o rovnou padesátku více. Právě v těchto dnech by si měli dávat řidiči na své plechové miláčky větší pozor. V letních měsících totiž hrozí vykradení auta častěji. „Nemáme to podložené, nicméně ze zkušeností víme, že to závisí také na počasí když jsou mrazy, tak je vloupání méně než v teplém počasí," informovala policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Právě proto nyní lákají zloděje místa, jako jsou parkoviště u historických památek nebo koupališť. Platí totiž otřepaná fráze, že auto není trezor. „Lidé by neměli nechávat žádné věci ve vozech. Platí to pro palubní desku a sedadla, ale bezpečné není ani uschování v kufru," upozornila policejní mluvčí. Platí to nejen v situacích, kdy lidé odejdou na delší dobu, ale i když si třeba jen na chvíli odskočí. „Lidé si občas myslí, že když odejdou na kratší dobu, tak se jim nemůže nic stát, a pak se diví, když jsou například bez kabelky," řekla Zlatuše Viačková.

Majitelé vozů nejenže přijdou o věci, které tam měli, ale škoda na autě mnohdy přesáhne hodnotu ukradených věcí.