Piloti se s oslňováním čas od času setkávají. Pokud se jim podaří alespoň částečně určit místo, odkud záblesk vycházel, předávají informaci dispečerům Řízení letového provozu (ŘLP), kteří informují policii. Tak tomu bylo i u pondělního nočního letu.

Ostrý záblesk protnul skla kokpitu hned dvakrát, a to ve chvíli, kdy letadlo bylo ve fázi klesání a pilot se připravuje na přistání, které je nejnáročnější fází letu.

„Jednalo se o letadlo mířící z Prahy do Ostravy. Před přistáním na letišti v Mošnově pilot hlásil dva zásahy laserovým paprskem. Poprvé to bylo nad Opavou, přičemž paprsek vycházel přímo z centra města. Druhý záblesk zaznamenal o chvíli později z obce před Ostravou. O obou oslněních informoval naše dispečery, kteří událost předali policii," potvrdil Deníku mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Ani v jednom případě naštěstí nedošlo k oslnění, které by pilota ochromilo. Dispečeři z věže po chvíli pilota informovali, že jeho oznámení bylo předáno policii. Pilot jim potvrdil, že je v pořádku a pokračuje v přistávacím manévru. Chvíli po 22. hodině letadlo v pořádku přistálo na ploše ostravského letiště.