„Řeka Ostravice v Ostravě je na úrovni 355denní vody (statistické číslo, které vypovídá, že takový průtok bývá ve zmíněném případě 355 dní v roce). Obecně jsou současné průtoky na vodních tocích na úrovni 364-až 330denní vody. Jedná se tedy o celkově nízké průtoky, které jsou způsobeny hlavně suchým počasím," uvedl Vladimír Zdráhal z vodohospodářského dispečinku Povodí Odry.

Podle něj ale současné extrémní vysoké teploty, pokud potrvají jen několik dní, nebudou mít vliv na další pokles hladin řek. Větší vliv by podle vodohospodářů mohly mít zvýšené odběry vody u menších vodních toků. Jde například o menší potoky, ze kterých lidé nabírají vodu na zalévání zahrad či pro podobné účely. „Určitě bude záviset i na charakteru a velikosti povodí daného vodního toku a stavu nasycení podzemních vod. V Ostravě je situace ovlivněna zajišťováním minimálních odtoků pod přehradami, které zvláště při nízké nasycenosti povodí mají významný kladný dopad na průtoky ve vodních tocích," dodal Vladimír Zdráhal.

Jak doplnil, vodohospodáři neměří množství vody, které se v tropických dnech vypařuje z přehrad. „Bilančně se s výparem počítá při návrhu jednotlivých prostor nádrže a to v průměrném měsíčním množství závislém na teplotě, orientaci nádrže k oslunění, rychlosti větru, tvaru údolí a dalších okolnostech. Vzhledem k měsíčnímu bilančnímu období, velikosti odběrů a odtokům z nádrží, které jsou řádově vyšší než výpar z hladiny i při extrémních teplotách, ale výpar do bilance nezavádíme," doplnil pracovník vodohospodářského dispečinku Povodí Odry.