Vše začalo po 20 hodině. Hlídka městské policie chtěla zkontrolovat posádku vozu Renault 19. „Naše pěší hlídka při kontrolní činnosti v Borovského ulici zaznamenala úmyslné túrování motoru do otáček. Protože už byl večer a z oken se kvůli hluku začali vyklánět lidé, šli strážníci do míst, odkud zvuk vycházel. Ve dvorové části domu viděli vozidlo s poškozeným výfukem. Když řidič spatřil strážníky, začal couvat jednosměrkou na druhý konec obytného bloku. Hlídka si přivolala na pomoc autohlídku a když řidič viděl světla majáků, začal zběsile ujíždět městem a nedbal žádných signálů k zastavení," popsal počátek celého incidentu zástupce ředitele karvinské městské policie Václav Ožana.

Strážníci z autohlídky okamžitě informovali své kolegy, kterým průběžně sdělovali trasu, aby mohli pronásledovanému nadjet a případně zahradit cestu.

„Unikající řidič si počínal skutečně obzvlášť nebezpečně. Riskoval životy chodů i ostatních řidičů. Přejížděl přes chodníky, trávníky nebo projel křižovatkou na červenou," doplnil Ožana.

O pomoc strážníci požádali také republikovou policii, která jim však v té chvíli nemohla pomoci v přímém pronásledování unikajícího vozidla, když karvinské hlídky byly u jiných zásahů.

"Od městské policie jsme byli informováni o pohybu pronásledovaného vozidla. Do pohotovosti byly uvedeny hlídky z okolních měst, kdyby se řidič pokusil ujíždět jejich směrem. Především se jednalo o možnost, že by jel do Českého Těšína," vysvětlila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
Prchající řidič nejdříve kličkoval ulicemi Karviné a ve snaze ujet policejnímu vozu vyjel na výpadovku na Český Těšín. Tam jej začala pronásledovat další hlídka městské policie. Na široké silnici se strážníkům podařilo dostat z levé strany na úroveň řidiče, kterému opětovně ukazovali, aby zastavil. Ten však provedl nebezpečný manévr, kterým policejního řidiče donutil přejet do protisměru. „Jen s velkým štěstím nedošlo ke srážce s protijedoucími automobily.

Protože strážníci zjistili, že mají co do činění s velmi nebezpečným pachatelem, který se neštítí ničeho, použili zbraň. Jeden ze strážníků z okna vystřelil tři rány do vzduchu jako varování. Ani toto však na řidiče renaultu nezabralo. Vjel zpátky do Karviné, kde zajel do uličky u fotbalového stadionu. Tam se čtyřčlenná posádka rozutekla.

Strážníci však po chvíli dva podezřelé zadrželi. „Vydatně nám pomohli lidé. Ti, když viděli, jakého nebezpečného řidiče naše hlídky pronásledují, ukazovali, kterým směrem ujížděl a kudy pak utíkala posádka," dodal Ožana.

Hlídky se pak soustředily na dopadení řidiče. Ten přeskočil plot stadionu a skrýval se na tribuně. Jako zkušený kriminálník odmítl podstoupit dechovou zkoušku a hodlal mluvit jen s právníkem. „Třiačtyřicetiletý muž tvrdil, že on auto neřídil, odmítl dechovou zkoušku našim strážníkům i přivolanému policistovi. Vzhledem k jeho agresivnímu chování musel být spoután," řekl Ožana s tím, že zasahující strážníky ocenil za profesionálně odvedenou práci. Současně s řidičem byl poblíž stadionu zadržen také devětadvacetiletý spolujezdec. Oba byli předáni republikové policii.

"Řidič nakonec dechovou zkoušku přece jen podstoupil, a to s výsledkem 1,6 promile. Vyslechnut bude až po vystřízlivění na záchytce," řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Po předání zadržených mužů na policejním okrsku se strážníci vydali zpátky na místo, kde se odehrála varovná střelba. Tam se jim podařilo najít všechny tři nábojnice.