V nejlepší desítce Moravskoslezského kraje jsou čtyři gymnázia z regionu. Gymnázium Karviná navíc skončilo na třetím místě a na 27. místě v celé republice. Jen čtyři setiny procenta za elitním PORG (První obnovené reálné gymnázium v Praze).

„Byli jsme velmi mile překvapeni, nečekali jsme, že budeme tak vysoko a navíc , porazíme' například Slezské Gymnázium v Opavě nebo gymnázium v Bílovci," zareagoval na výsledky ředitel karvinského gymnázia Bohumil Vévoda.

Dodal, že očekával osmé až desáté místo. Na druhé straně se není čemu divit, studenti gymnázia excelují v olympiádách i mezinárodních soutěžích. Například Martin Raszyk získal bronzovou medaili na světové olympiádě v Estonsku za účasti 378 studentů z 80 zemí všech kontinentů. Zabodoval také v Riu de Janeiro, kde získal stříbro.

„Není přitom jediný, v Paříži se stala mistryní světa v práci na klávesnici Karin Cieslarová," podotkl Vévoda.

Jen o tři příčky níž skončilo Gymnázium v Havířově-Podlesí. „Upřímně musím říct, že to byl pro nás očekávaný výsledek, patříme dlouhodobě k té krajské špičce," řekl ředitel havířovského gymnázia Karel Foniok.

Také žáci havířovského gymnázia svou školu reprezentují na soutěžích. „V loňském roce skončilo jedenáct našich studentů na prvním až šestém místě v krajských olympiádách," dodal Foniok.

Na čtvrtém místě skončilo Gymnázium s polským jazykem vyučovacím v Českém Těšíně. Přesto ředitel Andrzej Bizoń krotí přehnanou euforii. „Byl bych v tom hodnocení opatrný. Nehodnotil bych jen průměr, je třeba rozebrat jednotlivé předměty," myslí si ředitel.

Na druhé straně ocenil, jak se jeho žáci vypořádali s českým jazykem. V kategorii Český jazyk a literatura, základní ústní zkouška obsadili třetí místo.

„Samozřejmě mě těší, že naši studenti jsou úspěšní v češtině, zvlášť když jejich mateřštinou je polština," dodal Andrzej Bizoń.

Větší posun do příštích let očekává ředitel Gymnázia Český Těšín Tomáš Hudec.

„Myslím si, že ten výsledek může být ještě lepší," glosoval ředitel celkové patnácté místo. Gymnázium má již druhým rokem pouze jednu třídu, takže se očekává zvýšení kvality. Navíc ve škole také posílili některé obory. „Snažíme se směřovat k přírodním vědám, které mají budoucnost," vysvětlil Tomáš Hudec.