Změny ve společnosti Služby města Orlová (SMO) nekončí. Po Alfrédu Roikovi, kterého radní odvolali minulou středu, si tento týden museli sbalit kufry další tři členové představenstva.

Rada totiž odvolala Radomíra Juřicu, Vladimíra Cigánka a také předsedu Jaromíra Sýkoru. „Ty problémy byly podobné jako u pana Roika, tedy především nedostatky v komunikaci," vysvětlil kroky rady místostarosta Radislav Mojžíšek (SNK ED).

Radní proto zvolili do představenstva další dva členy, přičemž předsedou se stal Waldemar Danělišyn. Zmíněná trojice bude společnost řídit na přechodnou dobu.

Právě změna komunikace je jedna z priorit, o které se bude nový předseda představenstva snažit. „Ta komunikace opravdu nebyla dobrá, i já jsem na jednání představenstva poukazoval na to, že by se chování pana Roika mělo změnit," sdělil Waldemar Danělišyn (Město Lidem).

Odvolání Roika prý již bylo nevyhnutelné. Chce i více spolupracovat s kritiky činnosti SMO. „Chceme, aby hospodaření a činnost SMO byly více transparentnější," vysvětlil nový předseda představenstva.

Nové představenstvo se ihned po svém jmenování dalo do práce. Probírá smlouvy, prověřuje investice a kontroluje hospodaření. „Navíc jsme zadali forenzní audit vzhledem k podezření, že některé věci nebyly v souladu s právními předpisy," dodal Waldemar Danělišyn. Kontrolou prošel také plán na zajištění investic, který SMO zpracovalo za vedení Alfréda Roika.

Došlo již i k některým personálním změnám. „Někteří pracovníci požádali o rozvázání pracovního poměru dohodou," řekl předseda představenstva.

Změnu ve vedení SMO přijal s rozpaky opoziční zastupitel Martin Sliwka (ODS). „Můj názor je ten, že by v představenstvu měli být odborníci. Politici nebo zastupiteli jmenovaní lidé by měli sedět v dozorčí radě, která je kontrolním orgánem," konstatoval Martin Sliwka. Nezdá se mu vhodné, aby byla provázanost mezi zastupitelstvem, radou a představenstvem.

Výhrady má také k novému předsedovi představenstva. „Pana Danělišyna pokládám za kontroverzního člověka, u kterého občas nevím, zda to co říká a koná je vždy to, co si i myslí," zhodnotil nového předsedu Martin Sliwka.

Není si prý jist, zda informace o činnosti SMO budou transparentnější než v minulosti. „Jsem opravdu zvědav, zda se něco změní. Přece jen si pamatuji, že když mu někdo za jeho působení v představenstvu položil otázku na činnost SMO, tak se často nedočkal odpovědi," dodal opoziční zastupitel.